Luxleaks skandalını ortaya çıkaranlara 18 ay hapis isteniyor

Büyük uluslararası şirketlerin vergi kaçırmak amacıyla seçtiği Lüksemburg’daki binlerce belgeyi kamuoyuna açıklayan iki eski danışman ile bir gazeteciye hapis cezaları isteniyor.

Luxleaks olarak bilinen ve PricewaterhouseCoopers (PwC) adlı danışmanlık ve hukuk şirketinin 1990 ve 2000’li yıllara ait belgelerinin sızdırılmasıyla başlayan skandal 2014 yılında patlak vermişti. Vergi kaçakçılığına dair pratiklerin göz önüne serildiği belgeleri yayınlayan kişiler ise yargılanıyor.

Lüksemburg’da süren davada savcı, PwC eski çalışanlarından olan Fransız vatandaşı Antoine Deltour ve Raphäel Halet için 18 ay hapis cezası istedi. Belgeleri sızdırarak devletleri on milyarlarca Euro zarara uğratan skandalı ortaya çıkaran eski danışmanlar, ‘hırsızlık’, ‘mesleki sırların ifşa edilmesi’, ‘mesleki gizliliğin ihlali’ ve ‘kara para aklama’  gibi suçlardan yargılanıyor.

Luxleaks belgelerini daha sonra yayınlayarak skandalın ortaya çıkmasını sağlayan Fransız gazeteci Edouard Perrin ise para cezası istendi.

Luxleaks belgelerinde başta Ikea, Apple ve Pepsi olmak üzere birçok uluslararası şirketin vergi kaçırmak amacıyla Lüksemburg’la yaptıkları pazarlıklar ortaya çıkarılmıştı. Şirketler adına PricewaterhouseCoopers’in Lüksemburg’daki Maliye Bakanlığı yetkilileriyle vergi indirimleri üzerine görüşmeler ve pazarlıklar yaptığı anlaşılmıştı.

Belgeleri yayınlayan iki eski şirket çalışanı ve gazeteciye yönelik dava 26 Nisan’da başlamıştı.