Mayın ve patlayıcılar son yıllarda kat kat fazla can aldı

Birleşmiş Milletler'in (BM) 4 Nisan Uluslararası Kara Mayınlarına Karşı Bilinç Oluşturma ve Mücadele Günü vesilesiyle yayınlanan verilere göre, son 3 yılda patlayıcı maddelerle ölümlerde 2,5 kat artış yaşandı.

1988 yılında birçok uluslararası yardım kuruluşunca ortaklaşa kurulan Mayın ve Patlayıcı Maddeler Gözlemevi’ne göre, son 3 yılda mayın ve patlayıcı maddelerin yol açtığı ölümlerdeki artış bugüne değin olmadığı kadar fazla.

2013 yılında tüm dünyada 3 bin 450 kişi mayın ve diğer patlayıcılar nedeniyle yaşamını yitirdi veya yaralandı. Bu sayı 2016 yılında ise 8 bin 605 olarak belirlendi.

1999’DAN BU YANA EN FAZLA ÖLÜM YAŞANAN YIL

Mayınlardan kaynaklı ölüm ve yaralanmalara dair ilk raporun hazırlandığı 1999 yılından bu yana ilk kez bu denli çok sayıda kurbanın olduğuna dikkat çekiliyor. 1999 yılında bu tür silahlardan ötürü 9 bin 228 kişi yaşamını yitirmiş veya yaralanmıştı. Ancak bu rakamların sadece tespit edilebilen ölümlere dair olduğuna dikkat çekilirken, gerçek rakamlar çok daha fazla.

Rapora göre, Afganistan, Suriye, Irak, Libya, Yemen ve Ukrayna mayın ve diğer patlayıcılardan dolayı ölüm ve yaralanmaların en fazla olduğu ülkeler olarak öne çıkıyor.  

Aynı raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, ölümlerin beşte dördünün siviller arasında yaşanması. 2016’da anti personel mayınları nedeniyle ölen veya yaralananların yüzde 78’ini siviller oluştururken, yüzde 42’si ise çocuktu.

Gözlemevini oluşturan yardım kuruluşlarından olan Handicap International’e göre, BM tarafından 2025’te tüm dünyanın mayından arındırılması hedefi için çaba gerekiyor. Kuruluşa göre özellikle Kolombiya’da bu konuda önemli adımlar atıldı.

BM üyesi ülkeler tarafından kabul edilen Ottawa Antlaşması’yla anti-personel mayınlarının üretimi, alımı, saklanması ve kullanımı yasaklanmıştı. 1997’deki anlaşmaya şimdiye kadar 163 ülke imza attı.