NATO ve Rusya temsilcileri Brüksel’de bir araya geldi

Son haftalarda orta güçteki nükleer silah anlaşması INF nedeniyle gerginlik yaşayan Rusya ve NATO, Brüksel’de önümüzdeki dönemde yapacakları askeri tatbikatları görüştü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 1987 yılında dönemin Sovyetler Birliği ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Güç Antlaşması’ndan (INF) çekilmeyi istediğini duyurması ardından kimi NATO yetkilileri de Trump’a destek vermişti.

Kısa süreli gerginlik, Rusya ile NATO arasında özellikle Doğu Avrupa ülkelerindeki varlığı, Ukrayna sorunu gibi konularda var olan anlaşmazlıklara eklenmişti.

Öte yandan her yıl farklı aralıklarla düzenlenen askeri tatbikatlar da Rusya ve NATO arasında sorun yaratıyor. İki taraf büyük ölçekteki askeri tatbikatlar hakkında müzakere etmek için Brüksel’de bir araya geldi.

NATO tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Ukrayna konusunun yanı sıra tarafların düzenleyeceği askeri tatbikatların ele alındığı duyuruldu. Brüksel’deki görüşmelere ilişkin ‘tarafların şeffaf bir diyalog kurdukları’ yorumu yapılan açıklamada, Rusya’nın Vostok ile NATO’nun Trident Juncture Drills adlı askeri tatbikatlarının ele alındığı belirtildi.

Rusya eylül ayında tarihinin en büyük askeri tatbikatı olan Vostok’u organize etmişti.  Vostok-2018'e 300 bine yakın asker, binden fazla uçak, helikopter, insansız hava aracı, 36 bine yakın tank, zırhlı ve diğer askeri teknik araçlar ile 80’e yakın gemi katılmıştı.

NATO ise geçtiğimiz hafta Norveç’te Trident Juncture Drills adlı tatbikatı başlatmıştı.