Neo-Nazilere karşı eylemde polis ve sol gruplar çatıştı

Almanya’nın Dortmund kentinde Neo-Nazilerin düzenlediği yürüyüşe karşı binlerce sol-otonom eylemci sokağa indi. 5 bine yakın polisin alarma geçirildiği kentte polisle sol gruplar arasında çatışmalar yaşandı.

Birçok eyaletten Dortmund’a gelen 900 kadar Neo-Nazi dün mülteci ve göçmen karşıtı sloganlarla yürüyüş düzenledi. Neo-Nazilerin eylemine karşı kent belediyesi, kiliseler ve derneklerin çağrısıyla 3 bine yakın kişi karşı gösteri düzenledi.

Bu gösteriye ek olarak binlerce sol ve otonom grup üyesi alternatif eylem yaptı.

Yabancılarla dayanışma içindeki eylemciler, ‘Mültecilerle değil, mültecilik nedenleriyle mücadele edin’ pankartını öne çıkarırken, Neo-Naziler ise mültecilerin engellenmesini istedi.

Polisin Neo-Nazileri korumaya aldığı görülürken, birçok noktada sol grup üyeleriyle çatışmalar yaşandı. Olaylarda en az 3 polis memuruyla onlarca gösterici yaralandı.

Polisten yapılan açıklamada, sol grupların eyleminin izinsiz olduğu ve birçok noktada yapılması nedeniyle polislerin kontrolde zorlandığı iddia edildi. Açıklamada, olaylar sırasında bazı polis araçlarının hasar gördüğü, polise taş ve şişelerle saldırıldığı da savunuldu.

Neo-Nazilerin ve karşıtlarının eylemleri nedeniyle Dortmund’da dün 3 bin 700 eyalet polisi görev alırken, bin kadar federal polisin de tren garları ve çevresinin güvenliğini aldığı duyuruldu.