Polonya’da otoriter hükümete karşı muhalif partiler ittifakı

Polonya’da Avrupa Birliği (AB) karşıtı ve otoriter politikalarıyla halkın tepkisini çeken hükümete karşı muhalif partiler ittifak kurdu.

Polonya’da Avrupa Birliği (AB) karşıtı ve otoriter politikalarıyla halkın tepkisini çeken hükümete karşı muhalif partiler ittifak kurdu.

AB karşıtı söylemleriyle bilinen ve Ekim ayında iktidara gelen Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), anayasada yaptığı değişikliklerle gücü daha fazla hükümette toplama yoluna gitmişti. Başbakan Jaroslaw Kaczynski liderliğindeki hükümete karşı aylardır protestolar düzenleyen Demokrasiyi Savunma Komitesi’nin (KOD) desteklediği ittifakta birçok muhalefet partisi yer alıyor.

İttifaka ilişkin açıklama yapan KOD sözcüsü Mateusz Kijowski, 3 temel konu etrafında birleştiklerini söyledi. Kijowski, bu konuların Avrupa değerlerine bağlılık, anayasal düzenin korunması ve PiS hükümeti tarafından kurumlarda yapılan tahribatların önlenmesi olduğunu kaydetti.

Hükümete karşı kurulan ittifakta neo-liberal Nowoczesna, Köylü Partisi (PSL), Sosyal Demokrat Parti (SLD) gibi partiler yer alıyor.

Ülkenin en büyük muhalefet partisi olan Vatandaşlar Platformu (PO) ise henüz ittifaka dahil olunup olunmayacağı konusunda açıklama yapmadı.

Aylardır büyük katılımlı sokak gösterilerine neden olan Polonya hükümetinin politikaları AB tarafından da sert tepki çekiyordu. Hükümetin Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayan Polonya hükümetine karşı AB Komisyonu tarafından soruşturma süreci başlatılmıştı.