Polonya’da ‘Rusya tehlikesine’ karşı kurulan paramiliter gruplar devlete bağlanıyor

Polonya'da ‘Rusya tehlikesine karşı’ örgütlendiği iddia edilen paramiliter gruplar giderek daha fazla devlet kontrolü ne giriyor.

Polonya'da ‘Rusya tehlikesine karşı’ örgütlendiği iddia edilen paramiliter gruplar giderek daha fazla devlet kontrolü ne giriyor. Şimdiye kadar sayıları yüzlerle ifade edilen ve sadece hafta sonları eğitim gören grupların devletten maaş alarak, ‘Toprak savunmasında’ resmi birlik olarak kullanılması gündemde.

Rusya karşıtlığıyla birlikte milliyetçiliğin yükselişte olduğu Polonya'da bölgesel savunma gücü adıyla örgütlenen paramiliter grupların sayısı 120 civarında. Sağ-muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümeti, daha çok bağışlarla ayakta kaldığı düşünülen bu grupların devlete bağlı silahlı güç olarak kayıt altına alınmasını planlıyor.

Bu planların ilk aşaması önümüzdeki hafta yaşama geçiriliyor. NATO'nun önümüzdeki hafta yapacağı ‘Anaconda’ adlı askeri tatbikatına ülkedeki bu paramiliter gruplar da katılacak.

Hükümet, paramiliter grupları savaş durumunda okullar ile elektrik üretilen tesislerin muhafazası için görevlendirmek istiyor. Bu gruplara üye silahlı kişi sayısının önümüzdeki 3 yıl içerisinde 35 bin kadar olması planlanırken, eğitimleri bizzat ordu tarafından verilecek. Bu paramiliter gruplara ayrıca profesyonel askerlerin komutanlık etmesi öngörülüyor.

VARŞOVA VE DOĞU BÖLGELERİNDE AĞIRLIKLI OLARAK TUTULACAKLAR

Grupların daha çok başkenti Varşova ile Rusya’nın Baltık Denizi kıyısındaki toprağı olan Kaliningrad ve yine Belarus ve Ukrayna ile sınırındaki doğu bölgelerinde görevlendirilmesi planlanıyor. Buna gerekçe olarak ise, olası bir Rusya saldırısında ilk olarak doğu bölgelerinin hedef olması ihtimali gösteriliyor.

Birkaç tümenlik birliğin ise Almanya sınırına yakın Batı bölgelerine konuşlandırılacağı bildiriliyor.

HAFTA SONUNDA EĞİTİLEREK MAAŞ ALACAKLAR

Kamuoyuna ‘gönüllü savunma birlikleri’ olarak lanse edilen paramiliter grupların gerçekte nasıl finanse edildiği bilinmiyor. Yeni planlara göre devletin hafta sonlarında eğitim görecek olan bu ‘ gönüllü savunma birliklerine’ aylık 550 zloty (120 euro) maaş vermesi düşünülüyor.

Yine bu birlikler içerisinde aşırı sağcı grupların etkili olmasını önlemek için, devlet bünyesine alınacak üyelerinin siyasi görüşlerine dair araştırma yapılacak.

MUHAFAZAKAR HÜKÜMETİN OTORİTERLEŞME PLANLARININ PARÇASI MI?

Polonya'nın Rusya tarafından işgal edilebileceğine dair Propaganda sürekli olarak milliyetçiler tarafından tekrarlanıyor. Ukrayna'ya bağlı Kırım Yarımadası'nın 2014 yılında stratejik noktaları ele geçiren Ruslarca ilhak edilmesi sonrasında bu korku giderek daha fazla propaganda malzemesi yapılıyor.

Jaroslaw Kaczynski yönetimindeki hükümet iktidarın elde tutabilmek için ülkenin Almanya ve Rusya arasındaki coğrafik pozisyonu nedeniyle tehlike Olduğunu iddia ediyor. Gönüllü bölgesel savunma birliklerini geliştiren Kaczynski hükümeti, Daha önce de İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler ve komünist yönetime karşı savaşmış olan partizanları anısına bir müze kurmuştu.