Pompeo yine Kuzey Kore’ye gidiyor

12 Haziran’da Kuzey Kore ile nükleerden arınma konusunda ‘tarihi’ bir anlaşmaya imza atan ABD’nin Dışişleri Bakanı yine bu ülkeye gidiyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 5 Temmuz’da bir kez daha Kuzey Kore’ye gideceği duyuruldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Pompeo’nun Pyongyang ziyaretinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir araya geleceği kaydedildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, görüşmede Kuzey Kore’nin nükleerden arındırılması sürecinin devamı için yapılacakların ele alınacağını belirtti.

Kuzey Kore’nin son yıllardaki balistik füze ve nükleer silah denemeleri ABD, Güney Kore ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekmişti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) birçok kez yaptırımlarla cezalandırdığı denemeler ve ABD'nin bölgedeki askeri tatbikatları nedeniyle Donald Trump ve Kim Jong-un arasında karşılıklı sert söylemler dünya gündemine oturmuştu.

Güney Kore’de bu yılın başında düzenlenen Kış Olimpiyatları vesilesiyle yapılan görüşmeler sonucunda başlayan yumuşama süreci, Trump ile Kim Jong-un arasında 12 Haziran’da Singapur’da yapılan görüşmeyle önemli bir aşamaya ulaşmıştı.

Kim Jong-un, ülkesinin nükleerden arındırılması projesi kapsamında ülkedeki tek nükleer deneme tesisinin imha edilmesi talimatını vermişti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, daha önce de 12 Haziran görüşmesinin hazırlıkları kapsamında Kuzey Kore’ye gitmişti.