Popüler hayvan türleri yok olmayla karşı karşıya

Fransız 20 Minutes gazetesine konuşan Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) üyesi Franck Courchamp, özellikle batı dünyasında popüler olan ilk 10 hayvan türünün nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dünyada bilinen en önemli hayvanlardan olan zürafaların son 30 yılda yüzde 40 oranında azaldıklarını söyleyen Courchamp, 9 diğer hayvan türünün de tehlike altında olduğunu kaydetti. Courchamp’a göre tehlike altındaki hayvanlar arasında aslan, kaplan, fil, leopar, pandanın yanı sıra kutup ayıları, kurtlar, goriller ve çitalar bulunuyor.

Kurtlar dışında diğer tüm türlerin yok olmasının beklendiğini kaydeden CNRS uzmanı, başta batı ülkelerinde olmak üzere tüm dünyada popüler olan hayvanların yok olma tehlikesinin ‘paradoks’ olduğunun altını çizdi. Franck Courchamp’a göre, kurtların dünya üzerindeki yaşam alanları insan etkisiyle üçte bir oranında azalsa da, kısa vadede yok olmaları söz konusu değil.

Ancak diğer hayvanlar için hiç birşey yapılmaması durumunda önümüzdeki 20 yıl içerisinde neredeyse sadece birkaç türün doğal yaşamda varlığını sürdürmesi mümkün olacak.