Riyad’dan Tahran ile ilişkileri düzeltmek için bir adım daha

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abullahiyan, Suudi Arabistan’ın İran ile çift taraflı diyalogu “siyasi düzeye” taşımak niyeti konusunda bilgilendirdiğini açıkladı.

Riyad ve Tahran, geçen yıldan bu yana Bağdat’ta beş tur müzakerelerde bulundu.

Son müzakere turu nisan ayında gerçekleşmişti. Toplantıya İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi ile Suudi istihbarat servislerinin üyeleri katılmıştı.

İran medyasına konuşan Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Suudi Arabistan ile ilgili olarak, başta güvenlik düzeyinde olmak üzere beş tur müzakere gerçekleştirdik ve bu müzakerelerde ilerleme kaydedildi" dedi.

Abdullahiyan "Geçen hafta Irak Dışişleri Bakanı’ndan Suudi tarafının müzakereleri siyasi düzeye taşımaya hazır olduğuna dair bir mesaj aldık" diye ekledi.

Tahran'ın da "tartışmaların siyasi aşamaya girmesine hazır olduğunu" ifade eden Abdullahiyan, müzakerelerin "Suudi Arabistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasında normal diplomatik ilişkilere" yol açması umudunu dile getirdi.

Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran arasındaki diplomatik ilişkiler, 2016’da Riyad'ın ünlü bir Şii din adamını idam etmesinin ardından kesilmişti.

Rakip bu iki ülke sık sık birbirlerini Ortadoğu istikrarsızlaştırmakla suçlarken, nisan 2021’de anlaşmazlıklarını aşmak için müzakerelere başlamıştı.