Rusya ölümleri gizliyor mu?

Çin, İran ve Türkiye’den sonra Rusya’nın da Covid-19 ile ilgili ölümleri düşük gösterdiği, bir çok ölümün farklı patolojilerle kayıt altına alındığı iddia ediliyor.

Rusya, kısa bir süre içerisinde vaka sayısında hızlı bir artış yaşayarak, ABD’den sonra ikinci sıraya yükseldi. Resmi verilere göre ülkede 232 bin 243 vaka var. Son 24 saat içerisinde 10 bin 899 yeni vaka tespit edildi. Toplamda Covid-19’la bağlantılı 2 bin 116 ölümün yaşandığı iddia ediliyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov da virüse yakalandığını ve tedavi gördüğünü açıkladı. Peskov, en son bir ay önce Putin ile yan yana geldiğini söyledi.

Peskov’dan önce Başbakan Mihail Miçustin ile İnşaat ve Kültür Bakanları Vladimir Yakuşev ve Olga Liubimova virüse yakalanmıştı.

Yetkililerin virüsten kaynaklı ölümleri resmi bilançoya yansıtmadığı ve başka patolojilere dayandırdığı iddia ediliyor.

Moskova Belediyesi’nin Nisan ayındaki genel ölüm oranlarına ilişkin yayınladığı veriler de dikkat çekti. Geçen yılın aynı ayına oranlar ölümlerin 1.700 fazla olduğu gözlendi. Resmi verilerde ise başkentte Covid-19 ile bağlantılı ölümler 642 olarak ifade ediliyor. Verilere ilişkin yetkililerin yalan söylediğinin ortaya çıkması halinde ülkede ciddi protesto eylemlerinin yaşanabileceği bildiriliyor. Muhalefet şimdiden internet ortamında sesini duyurmaya çalışıyor. Bunun ne kadar etkili olduğunu kestirme zor görünüyor ancak evde kalma tedbirlerinin tamamen kalkmasının halkın yaşadığı krizin boyutlarını ortaya çıkarabileceği belirtiliyor.