Sadiq Khan Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı seçildi

Britanya’da Perşembe günü yapılan seçimlerde bir ilk daha yaşandı. Londra Belediye Başkanlığı görevine ilk kez bir Müslüman seçildi.

Britanya’da Perşembe günü yapılan seçimlerde bir ilk daha yaşandı. Londra Belediye Başkanlığı görevine ilk kez bir Müslüman seçildi.

İşçi Partisi (Labour) adayı olan avukat Sadiq Khan, birinci tercih oylarının yüzde 44,2’sini alırken, iktidardaki Muhafazakar Parti (Tories) adayı iş insanı Zac Goldsmith yüzde 35’te kaldı.

İlk turda tercih oylarının yüzde 50’inin altında kalması üzerine Khan ve Goldsmith dışındaki diğer adaylara verilen ikinci tercih oyları sayıldı. Sadiq Khan, diğer adayların ikinci tercih oylarının yüzde 65’inden fazlasını alarak toplam oy oranını yüzde 56,8’e yükseltmeyi başardı.

Khan toplam tercihli oyların 1 milyon 310 kadarını alırken, Goldsmith ise 994 binini alabildi.

Pakistanlı bir aileden gelen Sadiq Khan uzun yıllar avukatlık yaparken, birçok insan hakları davasına da baktı.

Khan’ın Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olarak seçilmesiyle İşçi Partisi’nin İskoçya ve İngiltere’deki oy kaybının getirdiği kısmi şokta atlatılmış oldu.

Bölgesel parlamento seçimlerinde ise İskoçya’da bağımsızlık yanlısı İskoçya Ulusal Partisi (SNP), Galler’de İşçi Partisi ve Kuzey İrlanda’da Britanya ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) birinci gelmişlerdi.