Sağlık örgütleri ‘salgınsız ve sömürüsüz dünya’ istedi

Çok sayıda sağlık örgütü, telefonferans yoluyla bir toplantı gerçekleştirerek, "salgınsız ve sömürüsüz bir dünya” talebiyle 1 Mayıs’ı kutladı.

1 Mayıs’a ilişkin toplantı Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İş Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM RAD-DER) tarafından gerçekleştirildi.

Toplantıda ortak açıklamayı SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden yaptı. Erden, koronavirüs günlerinde hayatı yeniden üreten işçi ve emekçilerle birlikte, mücadeleye ve dayanışmaya en çok sağlık emekçilerinin ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Erden, “Çünkü içinde bulunduğumuz ölümcül Kovid-19 salgınına karşı, kişisel olarak kendimizi ve ailelerimizi korumanın yanı sıra, salgında hastalanan, yoğun bakımlara taşınan insanlarımızı iyileştirmek, hatta ülkemiz sağlık sisteminin ihmal ettiği koruyucu sağlık hizmetlerini sunmak ve salgını durdurmakla yükümlüyüz” dedi.

Sağlık hizmetinin kar edilecek bir tüketim nesnesi olmaktan çıkarılmasını isteyen Erden, yıllardır herkesin eşit, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde ve parasız sağlık hizmeti alma hakkı olduğunu topluma ve yöneticilere kabul ettirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Erden, “Koruyucu sağlık hizmetlerini, bölge tabanlı birinci basamağı yok sayan anlayışın, emek sömürüsüne dayalı işletmelermiş gibi olan kamu hastaneleri ile gösterişli binalara ve otelciliğe odaklı özel hastane sektörünün Kovid-19 salgınında nasıl anlamını yitirdiğini, yok hükmünde olduğunu hep birlikte yaşadık, gördük” şeklinde konuştu.

Erden, emekçilerin 1 Mayıs’ını kutlayarak açıklamaya son verdi: “Emeğin haklarını alabildiği, ‘salgınsız ve sömürüsüz’ bir dünyada, 1 Mayısları bayram olarak kutlayacağımız günlerin inancıyla, bütün dünya emekçilerinin 1 Mayıs’ını kutluyor; salgında yitirdiğimiz arkadaşlarımızın anısına sahip çıkacağımızı ve sağlık emekçileri olarak hem Kovid-19 virüsüne hem de emeğimizi yok sayan, haksız ve hukuksuz bu sisteme karşı mücadelemize devam edeceğimizi buradan duyurmak istiyoruz.”