Schulz’u zorlu bir sınav bekliyor!

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in öncülüğündeki CDU/CSU ile yeniden büyük koalisyon hükümetinde bir araya gelmeye hazırlanan SPD, koalisyon mutabakatını önümüzdeki hafta partisinin kongresine götürecek.

Geçtiğimiz hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel'in öncülüğündeki Hristiyan Demokrat Partiler CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), koalisyon görüşmelerinde prensip anlaşmasına varmışlardı. Almanya’nın erken seçime gitmemesi için SPD ile büyük koalisyon hükümeti son şans olarak görülüyor.

24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden bu yana siyasi bir çıkmaz içerisinde olan Alman siyasetindeki bu krizin kaybedenin SPD lideri Martin Schulz olma tehlikesi var. Sosyal demokratlar açısından “kurtarıcı” gözüyle bakılan Schulz, seçimlerde beklenen başarıyı elde edememiş ve partisini hayal kırıklığına uğratmıştı.

Merkel ile yeniden aynı hükümette yer almamak istemesine rağmen koalisyon görüşmelerini kabul eden Schulz’un bu kez partisini hükümet mutabakatına ikna etmesi gerekiyor. Koalisyon mutabakatını SPD 21 Ocak günü gerçekleşecek olağanüstü kongresinde delegelerin onayına sunacak.

Kongreden mutabakata yeşil ışık yakılmamasının faturası Schulz’a kesilecek. Böyle bir durumda Schulz’un liderlik görevinden istifa etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. SPD’nin seçim vaatlerini Merkel hükümetine kabul ettirmemesi halinde de bunun sorumlusu olarak Schulz’un görülme ihtimali yüksek.

SPD TABANI RAHATSIZ!

SPD tabanı ise Merkel’in öncülüğündeki CDU/CSU ile hazırlan koalisyon mutabakatına tepki gösterdi. SPD'nin Hessen, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) ve Saksonya Anhalt eyaletlerinin parti teşkilatları mutabakatın yeterli olmadığını düşünüyor. Parti tabanındaki rahatsızlığın 21 Ocak’taki kongreye de yansıması bekleniyor.

“Kölner Stadt-Anzeiger” gazetesine konuşan NRW’nin SPD teşkilatı başkanı Michael Groschek mutabakat metninin SPD lehine düzeltileceğine inanmadığını söyledi. Bu konuda SPD tabanına “abartılı umudun” verilmemesini isteyen Groschek “Başarımızdan daha fazla söz vermemiz gerekiyor” dedi.

Hıristiyan demokratlar cephesi ise SPD’den gelen açıklama ve tepkilerden rahatsız. CDU'nun önde gelen siyasetçilerinden Thomas Stropl “Üzerinde uzlaştığımız metin görüşmelerin zeminini oluşturacak. Metinde yer almayan konular yeniden tartışmaya açılmayacak” dedi. Bayern Eyaleti’nin CSU’lu Maliye Bakanı Markus Söder ise "Hazırlanan metin dışında başka konular müzakereye açılmayacak” şeklinde konuştu.