Soçi’nin sonuç bildirgesi açıklandı

Rusya’nın büyük vaatlerle organize ettiği Soçi’deki konferansta Suriye halkının ‘kendi geleceğini seçimlerle belirlemesi’ talebi öne çıkarken, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı.

Kürtler ile ‘muhalif’ olarak adlandırılan grupların boykot ettiği Rusya’nın Soçi kentindeki  Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin sonuç bildirgesinden, mevcut rejimi koruyacak bir dizi madde öne çıktı.

Yayınlanan deklarasyonda Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve tüm tarafların buna saygı göstermesi gerektiğine vurgu yapıldı. Suriye’nin savaş sonrasındaki geleceğinin seçimlerle şekillenmesinin istendiği bildirgede, “Suriye halkı geleceğini seçimlerle belirlemeli” denildi.

Ancak bildirgede rejim lideri Beşar Esad’ın geleceğine dair net bir ifade yer almadı ve Esad’ın ismine değinilmedi.

Mevcut Suriye ordusunun korunması gerektiği belirtilen bildirgede, “Suriye sınırlarını korumak, yabancı güçlerle ve terörizmle mücadele amacıyla görevine devam etmesi gerekir” ifadesine yer verildi.

Bildirgede güvenlik güçlerinin kanunlara riayet etmesi gereğine işaret edilirken, etnik veya dini kimliklerine bakılmaksızın tüm Suriyelilerin ‘eşit’ olduğunun altı çizildi.

Dün katılımcıların karşılanması ve teknik toplantılarla geçen, bugün ise ana bölüme geçilen Soçi’deki konferansta bazı komitelerin kurulmasında da uzlaşıldı. Bunlar arasında yeni anayasanın yapımını üstlenen bir komite de bulunuyor. Yeni anayasa taslağı üzerinde çalışacak komitenin 150 üyeli olduğu bilgisi verildi.