Suriye’de hava saldırıları: İran yanlısı 14 milis öldü

Suriye’nin Derazor bölgesinde gece saatlerinde gerçekleşen hava saldırılarında 14 İranlı savaşçı ve milis üyesinin öldürüldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıların gece saatlerinde İsrail uçakları tarafından Mayadin, Salihiye, ve Kaqeriyye bölgelerinde gerçekleştirildiği belirtti.

Gözlemevi, 14 kişinin öldüğünü belirtirken, bunların kaçının İranlı, kaçının milis üyesi olduğunu henüz tespit edemediklerini belirtti. Gözlemevine göre ölenler arasında Iraklı milisler de var.

İsrail, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana rejim güçleri ve ittifakları olan İran ve Hizbullah’a yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.

4 Mayıs günü Suriye hava savunma sistemleri hava saldırılarına karşı aktifleşmişti. Yerel medyaya göre saldırıya üç uçak katıldı ve İran yanlısı milislerin denetimindeki bir alanda bir cephane fabrikası ve bir araştırma merkezini hedef aldı.

1 Mayıs günü de İsrail uçaklarının ülkenin merkezindeki bir cephane deposunu bombaladığı bildirilmişti.

27 Nisan günü sabahın erken saatlerinde Şam dolaylarındaki noktalar vurulmuştu. Resmi haber ajansı Sana’ya göre patlamaların etkisiyle 3 sivil öldü. Gözlemevi ise bombardımanın Şam’ın güneyindeki İranlı güçler ve Hizbullah savaşçılarının mevzilerini hedeflediğini ifade etti.

20 Nisan günü de rejim kaynaklarına göre İsrail tarafından Palmira çölündeki bazı hedefler bombalandı. Saldırıda İranlı milislerin noktalarının hedef alındığı, 3 Suriyeli savaşçı ile 6 yabancı savaşçının öldüğü bildirildi.

31 Mart günü de yine Sana haber ajansına göre, İsrail hava kuvvetleri ülkenin merkezine yönelik füze atışları yaptı.

Saldırıları nadiren üstlenen İsrail devleti, sık sık Suriye’de İran’ın etkin olmasına izin vermeyeceğini tekrarlıyor.