Tanınmış ceza avukatından Merkel’e ikiyüzlülük eleştirisi

Alman hükümetinin gereksiz yere ‘mübaşir’ rolü oynadığını söyleyen Rosenthal, Böhmermann’ı yargılayacak maddenin kaldırılmasına yönelik vaatleri ise ‘ikiyüzlüce’ olarak nitelendirdi.

Saray despotu Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma izni veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’e ülkenin önde gelen ceza avukatlarından Michael Rosenthal’den sert tepki. Alman hükümetinin gereksiz yere ‘mübaşir’ rolü oynadığını söyleyen Rosenthal, Böhmermann’ı yargılayacak maddenin kaldırılmasına yönelik vaatleri ise ‘ikiyüzlüce’ olarak nitelendirdi.

‘ALMAN HÜKÜMETİ KENDİSİNİ MÜBAŞİR YERİNE KOYDU’

Spiegel Online’a verdiği röportajında, “Alman hükümeti hiç gereği yokken kendi kendisini mübaşir yerine koydu” diyen Michael Rosenthal, Böhmermann için formal bir soruşturma yetkisinin gerekli olmadığını dile getirdi. Hükümetin Türkiye’nin soruşturma talebini Mainz Savcılığı’na iletmesinin yeterli olacağını savunan Rosenthal, Başbakan Merkel’in bu olayı direk yargıya bırakarak, pot kırmasının önlenmiş olacağını kaydetti.

‘YASAYI KALDIRACAĞIM DEMEK YERİNE SORUŞTURMAYI DURDURSAYDI İKİYÜZLÜCE OLMAZDI’

Michael Rosenthal, Merkel’in Türkiye’nin talebiyle soruşturmaya izin vermesi ardından Ceza Yasası’nın ilgili 103. Maddesini kaldırmaktan bahsetmesini ‘ikiyüzlüce’ olduğunun altını çizdi. Rosenthal, Alman hükümetinin söz konusu yasa maddesini kaldıracağına dair beyanına yönelik olarak “O zaman, Türkiye’nin ceza talebi doğruca durdurulsaydı daha az ikiyüzlüce olurdu. Zira bu çabuk olursa söz konusu madde büyük ihtimalle daha sona ermeden kadük olur” yorumunda bulundu.

Böhmermann’a yönelik soruşturmanın ve olası davanın sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Rosenthal, Anayasa Mahkemesi’nin de son aşamada ‘Bay Erdoğan’a bir basın ve düşünce özgürlüğü dersi verebileceğini’ de kaydetti.

ZDF kanalında Neu Royale Magazine adlı programı sunan komedyen Jan Böhmermann, şiirinde Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle Türkiye tarafından şikayet edilmişti. Türkiye’nin talebi üzerine Böhmermann hakkında ‘yabancı devlet görevlilerine hakaret’ suçunu içeren 103. Maddeden dava açılmıştı.

Böhmermann, soruşturmaya izin veren Başbakan Angela Merkel için, “beni sinir hastası bir despota çayda servis etti” eleştirisinde bulunmuştu.

Böhmermann’dan önce de NDR kanalında yayınlanan Extra 3 programında Erdoğan’la alay eden Erdowie Erdowo Erdowahn adlı mizah videosu gündeme gelmişti. Türkiye’nin videonun kaldırılması için Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak uyardığı da ortaya çıkmıştı.