YENİLENDİ

Tarihi ateşkes anlaşması imzalandı

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında 220 binden fazla insanın ölümü ve 7 milyondan fazlasının yerlerinden edilmesine neden olan çatışmayı sona erdiren ateşkes anlaşmasını imzaladı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasındaki görüşmelerin sonunda anlaşmanın imzalandığı Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri ‘Timochenko’ lakaplı Rodrigo Londono tarafından açıklandı.

Ateşkes anlaşması ile 3,5 yıldır müzakereleri devam eden Barış Anlaşması için de artık geri sayım başlayacak. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC liderinin imzaladığı anlaşmanın törenine Küba lideri Raul Castro ev sahipliği yaptı.

Varılan anlaşmaya göre, FARC gerillaları silah kullanmayacak ve güvenlikleri için gerekli önlemler alınacak. Ancak sayıları en az 8 bin olarak belirtilen gerillaların silahlarını tümüyle bırakmalarına ilişkin süreç kalıcı Barış Antlaşması’ndan sonra başlayacak.

2012 yılından bu yana devam eden müzakereler ile 1964’ten bu yana 220 bin kişinin yaşamını yitirmesine ve 6,5 milyon kişinin yerlerinden edilmesine yol açan iç savaşın bitirilmesi hedefleniyor.

Kalıcı barış anlaşmasına yönelik müzakereler kapsamında mayınların temizlenmesi, yerlerinden edilen bireylerin topraklarna geri dönmesi, mağdurların zararlarının tazmini, savaş suçlularının yargılanması, uyuşturucu trafiğinin önlenmesi gibi konularda da büyük oranda uzlaşma sağlanmış durumda.