Tartışmalı Brenner Geçidi’nde otonom gruplar ile polis çatıştı

Avusturya ile İtalya arasında sınır kontrollerinin tekrar başlatılması ve tel örgü çekilmesine karşı yüzlerce eylemci sol gösteri düzenledi.

Avusturya ile İtalya arasında sınır kontrollerinin tekrar başlatılması ve tel örgü çekilmesine karşı yüzlerce eylemci sol gösteri düzenledi. Otonom grupların eyleminde polisle çatışmalar yaşanırken, birçok gösterici gözaltına alındı.

İki ülke arasındaki Brenner Geçidi’nde İtalya’dan gelecek mültecileri engellemek isteyen Avusturya hükümeti, sınırda kontrollerin yanı sıra tel örgü çekilmesi kararı almıştı. Mültecilere yönelik bu kararı protesto eden 600 kadar sol otonom grup üyesi genç sınır bölgesinde eylem düzenledi.

Sınırın İtalya tarafında dün öğleden sonra toplanan ve siyah elbiseler giyen göstericiler ‘sınırın kaldırılması’ talebiyle gösteri düzenledi. Çoğunluğu gençlerden oluşan eylemcilerin Avusturya’ya yürümeye çalışmasına polisin müdahalesi üzerine de çatışmalar yaşandı.

Polisin göz yaşartıcı bombalarla müdahale ettiği gençlerden birçoğu yaralanırken, en az 20’si gözaltına alındı. Olaylarda 4 polis de yaralandı.

Avusturya’nın İtalya’dan gelecek mültecilere karşı kapatma kararı aldığı Brenner Geçidi’nden günlük ortalam 15 bin otomobil ile 2 bin 500 kadar ağır vasıta araç geçiyor. Dün bir açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avusturya hükümetini uyarmış ve geçitteki blokajın tüm Avrupa’ya zarar vereceğini söylemişti.