Tillerson Ortadoğu turuna Mısır ile başladı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, beklenen Ortadoğu turuna Kahire’yi ziyaret ederek başladı.

Pazar akşamı Mısır’ın başkenti Kahire’ye inen Tillerson, Mısırlı mevkidaşı Sameh Şukri ile akşam yemeğinde buluştu. Tillerson, Cumhurbaşkanı Adulfetah El Sisi ile de görüşmesi bekleniyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre Kahire’deki görüşmeler Suriye ve Libya gibi “ortak bölgesel çıkarlar” üzerine olacak. “Terörizmle mücadele” ve İsrail-Filistin dosyası ile görüşmelerde gündeme gelecek.

Tillerson’un Mısır ziyareti, bu ülkede 26 Mart’taki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine denk geldi. Sisi, yeniden aday olduğunu açıklamıştı .

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Mısır’dan sonra Kuveyt’e geçerek DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bakanlar toplantısına katılacak. Ardından da Amman’a geçerek Kral II. Abdullah ile görüşecek. Tillerson’un Amman’dan sonraki durağı Lübnan. Beyrut’ta Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ve Başbakan Saad Hariri ile görüşecek.

Son durak ise Ankara. Türk hükümetinin gündeminde Kürt karşıtlığı var. Efrîn’deki işgal saldırıları görüşmelerin merkezinde olacak. ABD Dışişleri Bakanlığı “zorlu görüşmeler” olacağını açıklamıştı.