Tunus açıklarında 14 göçmen cenazesi daha bulundu

Tunus açıklarında bir geminin batması ardından Sahra Altı Afrika kökenli 14 göçmenin daha cansız bedenine ulaşıldı. Ölü sayısı 24’e çıktı.

Tunus sahil güvenlik birimleri tarafından çarşamba günü yapılan açıklamada Sahra Altı Afrikalı 10 kişiye ait cenazenin bulunduğu belirtilmişti.

Göçmenleri taşıyan gemi salı günü Safakes açıklarında batmıştı.

Yapılan yeni açıklamaya göre 6’sı kadın 14 göçmen ile geminin Tunuslu kaptanının cenazeleri bulundu.

Tunus Ulusal Muhafız sözcüsü ayrıca ülkenin doğu kıyısındaki Susa açıklarında 5’i kadın ve 9’u çocuk olmak üzere 41 Tunuslu göçmenin “kurtarıldığını” açıkladı.

Son haftalarda Tunus açıklarında onlarca Sahra Altı Afrikalı göçmen boğularak can verdi.

12 milyon nüfuslu Tunus’ta tahminlere göre Sahra Altı Afrika’dan gelen 21 bin dolayında göçmen bulunuyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said’in 21 Şubat’ta göçmenleri hedef alan ırkçı açıklaması ardından göç akışı yoğunlaştı. Said, Sahara Altı Afrika kökenli göçmenleri Tunus’a karşı bir “komployu” temsil etmek ve artan suç dalgasının sorumlusu olmakla suçlamıştı.

Bu ırkçı söylemler siyah göçmenler karşı şiddet olaylarını ateşlerken, ev sahipleri de ceza alma endişesiyle yüzlerce kişiyi kovmuştu. Bu nedenle çok sayıda kişi Tunus sokaklarında yaşamak zorunda kaldı.

AKDENİZ’DE ÜÇ AYDA 441 GÖÇMEN ÖLDÜ

Akdeniz, göçmen ve mülteciler için dünyanın en büyük mezarlığı olarak değerlendiriliyor.

12 Nisan Çarşamba günü Birleşmiş Milletler 2023 yılının ilk üç ayında Akdeniz’de en az 441 göçmenin hayatını kaybettiğini bildirdi.

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Başkanı Antonio Vitorino, "2014'ten beri bu rotada kaydedilen 20.000'den fazla ölümle, korkarım bu ölümler normale döndü" dedi.  IOM Başkanı Antonio Vitorino, "Orta Akdeniz'de devam eden insani kriz kabul edilemez" diye ekledi.