‘Türkiye Alman müsteşarın İncirlik ziyaretini yasakladı’ iddiası

Spiegel Online’ın iddiasına göre, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı’nın İncirlik Hava Üssü’ndeki birlikleri ziyaretine izin verilmedi.

2 Haziran’da Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarının Federal Meclis’te kabul edilmesi ardından Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik gerginliğin devam ettiği iddia ediliyor. Spiegel Online’ın iddiasına göre, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı’nın İncirlik Hava Üssü’ndeki birlikleri ziyaretine izin verilmedi.

İddiaya göre, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe, Suriye ve Irak’ta DAİŞ’e karşı keşif görevi yapan Alman hava birliklerinin de olduğu İncirlik’e Temmuz ortasında ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyordu. Ancak Brauksiepe’nin Kuveyt ve Katar’daki birliklerden önce planladığı İncirlik ziyareti, Türk makamlarından yapılan sözlü bir bildirimle yasaklandı.

Alman Müsteşarın Federal Meclis milletvekilleriyle yapmak istediği İncirlik ziyaretinin iptaline gerekçe olarak ise Ermeni Soykırımı’nın kabul edilmesi gösteriliyor.

Yasağın Dieter Warnecke adlı general tarafından Federal Meclis Savunma Komisyonu’na yaptığı bilgilendirme esnasında ortaya çıktığı kaydediliyor. Warnecke, Türk makamlarının açıkça Ermeni Soykırımı tasarısını gerekçe gösterdiklerini söylediği de Spiegel haberinde yer aldı.

Ayrıca Türk makamların ‘Alman askerlerin üste bulunmasında sorun olmadığı’, ancak ‘politikacıların istenmediği’ şeklinde görüş bildirdikleri de savunuldu.

Türk makamları son olarak İncirlik Üssü’ndeki askeri birlikleri ziyaret edecek Alman gazetecilere yasak getirmişti.

Ayrıca birçoğu Federal Meclis’teki tasarının oylamasına dahi katılmamış olan Türkiye kökenli milletvekillerine yönelik bir sindirme ve linç kampanyası başlatılmıştı.