UNICEF: Fransa’daki mülteci çocuklar şiddet, taciz ve tecavüz tehdidi altında

UNICEF tarafından yayınlanan bir rapora göre, Fransa’nın kuzeybatısındaki iki bölgede ebeveynleri olmayan en az 500 mülteci çocuk büyük zorluklar ve tehlikelerle baş başa yaşıyor.

Rapora göre, fiziki şiddet, cinsel taciz ve tecavüzlere maruz kalan çocuklar suç çetelerince de kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından Fransa’nın Normandie ve Nord-Pas-de-Calais bölgelerindeki 7 ayrı kentte yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan ‘Ne Sağlıklı Ne Güvende’ başlıklı rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Mültecilerin kaldığı 7 alanda ebeveyni olmayan 500 kadar mülteci çocuğun olduğunun tahmin edildiği UNICEF raporunda, bu çocukların yoksulluk, psikolojik sorunlar ve yalnızlık gibi sorunlarla karşı karşıya oldukları vurgulandı.

Mülteci çocukların suç çetelerinin eline düştüğü belirlenen rapora göre, hırsızlık, dilencilik, fuhuş çetelerinin çocukları kullandığı belirtildi. Rapora göre, Etiyopya, Eritre ve Kürdistan’dan gelen mülteci kız çocuklarıyla görüşüldüğü ve çocukların Britanya’ya geçmek için gerekli olan parayı toplamak amacıyla fuhuşa zorlandıklarını söyledikleri ifade edildi.

İki bölgedeki toplam 7 mülteci kampı veya açık alanlardaki derme çatma yapılarda kalan çocukların fiziki ve cinsel şiddete maruz kaldıklarına yer verilen raporda, çocukların korunmasına dönük yeterli çaba gösterilmediği eleştirisi yapıldı.

Raporda Fransız makamlarının mevcut koruma merkezlerinde yalnız başına ülkeye gelen çocuklar için yeterli sayıda yer açmamasına tepki gösterilirken, devlet kurumları ile derneklerin koordineli çalışmadığına dikkat çekildi.