Venezuela’da Maduro karşıtı referandum süreci başlıyor

Venezuela’da sağ muhalefetin sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu görevden alma amaçlı referandum hamlesinde bir adım ileriye gidildi.

Referandum sürecinin başlatılabilmesi için gerekli olan imzalar kabul edilirken, önümüzdeki 3 gün içerisinde 4 milyon imza toplanması gerekiyor.

Petrol fiyatlarının ekonomide yarattığı zayıflama ve enerji kaynaklarının yetersizliğinin krizi derinleştirdiği Venezuela’da Maduro karşıtı Demokratik Birlik Masası (MUD) adlı muhalefet koalisyonunun topladığı 1,8 milyon imzadan 1,3 milyonunun gerçek olduğu teyit edildi. Ulusal Seçim Konseyi (CNE) tarafından yapılan açıklamada, referandum sürecinin başlatılabilmesi için 200 bin imza gerektiği, MUD’un sunduğu imzaların 1,3 milyonunun kabul edildiği belirtildi.

MUD Sözcüsü Jesus Torrealba, bugün CNE tarafından belirlenecek kurallar çerçevesinde imza sahiplerinin bir kısmının imzalarını kanıtlamak zorunda kalacağını söyledi. Torrealba, sonrasında ise referandumun kesin olarak yapılabilmesi için 3 gün içerisinde 4 milyon yeni imza toplanması gerekeceğini kaydetti.

Referandumun 10 Ocak 2017’den önce yapılması ve seçmenlerin çoğunluğunun Maduro’nun görevden alınmasını istemesi halinde erken seçimler yapılacak. Bu tarihten sonra referandum yapılması halinde ise Maduro’nun yerine herhangi bir yardımcısı görevi devralarak, 2019 yılına kadar sürdürecek.