Venezuela ve Kolombiya arasında normalleşme süreci başladı

Kolombiya tarihinde ilk kez solcu bir cumhurbaşkanının seçilmesi ardından Venezuela, komşusu ile yeniden askeri ilişkileri tesis etmek istediğini duyurdu.

Caracas yönetimi, Kolombiya’da Gustavo Petro’nun cumhurbaşkanı seçilmesi ardından iki ülke arasındaki yakınlaşma çabalarını doğruladı.

Venezuela Savunma Bakanı General Vladimir Padrino Lopez,  Twitter hesabında yaptığı açıklamada Kolombiyalı mevkidaşı ile derhal temas kurmak için Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’dan “talimat” aldığını bildirdi.

Twitter üzerinde açıklamada bulunan Lopez, “Çalışmaya başlamamız gerekiyor. Bu siyasi bir değişiklik olacağı ve değişikliklerin hemen olacağı anlamına gelmiyor” dedi.

Lopez, “Kolombiya ile olan sınırdaki yeni gerçeklikleri üstlenmek için yavaş yavaş ve büyük bir dikkatle gitmek gerektiğini” ifade etti.

Aşırı sağcı bir iktidarın ardından Kolombiya tarihinin ilk cumhurbaşkanı olan Petro, iki ülke arasında 2019’dan kesilen diplomatik ilişkileri yeniden başlatmak istediğini belirtmişti.

7 Ağustos Pazar günü göreve başlayan Petro gazetecilere yaptığı açıklamada bunun “normalleşme sürecinin” parçası olduğunu ve “iki ay içerisinde en önemli sorunları çözebileceklerini” vurguladı.

Her iki ülke, ilk olarak büyükelçilik düzeyine ilişkileri tesis etmeye karar verdi. Petro, “İlişkiler normalleşmediği sürece, büyükelçi olmayacak” dedi.

Kolombiya ve Venezuela 2 bin kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Bu sınır bölgelerinde gerilla güçleri varlık gösterdiği gibi, uyuşturucu tacirleri ve kaçak mal taşıyanların da temel faaliyet alanını oluşturuyor.