Yemen’de çatışmalar artarak devam ediyor

İç savaşın sonlandırılması için barış görüşmelerinin devam ettiği Yemen’de tarafların karşılıklı saldırılarının ardı arkası kesilmiyor.

İç savaşın sonlandırılması için barış görüşmelerinin devam ettiği Yemen’de tarafların karşılıklı saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Şii Husi milislerinin Kızıl Deniz kıyılarına yakın bölgede stratejik bir bölgeyi ele geçirdiği bildirilirken, Taiz kentindeki roket saldırısında çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.

Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler ile Şii Husi milislerinin düzenledikleri operasyonlarda Kızıl Deniz’de stratejik önemde bir yeri ele geçirdikleri bildirildi. Sünni Arap Koalisyonu’na bağlı askerlerin bulunduğu bir kampın da olduğu bölgenin, Kızıl Deniz boyunca uzanan ve Bal el Mandeb boğazına doğru uzanan bir sahil yolunu kontrol etme imkanı sağladığı öğrenildi.

Öte yandan Husiler ile Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye bağlı ordu birlikleri arasında çatışmaların devam ettiği Taiz kentinde bir pazar yerine roket düştü. Husilerin kontrolündeki bir alandan atıldığı iddia edilen roketin 6 sivilin hayatını kaybetmesine ve 20’ye yakınının yaralanmasına yol açtığı duyuruldu.

Hükümet kaynakları ise saldırıda en az 9 sivilin öldüğünü savundu.

Mart 2015’te Husilerin başkent Sanaa’yı ele geçirmesi ardından Yemen’deki iç savaşa Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkeleri de dahil olmuştu. Önemli bir kısmı koalisyon saldırılarında olmak üzere iç savaşta 14 aylık süreçte 6 bin 500 kişi yaşamını yitirdi, 3 milyona yakın kişi de yerlerinden edildi.

25 milyon nüfuslu ülkede halkın yarısının gıda yardımına muhtaç olduğu tahmin ediliyor. Husiler ve ordu birliklerinin yanı sıra DAİŞ ve El Kaide çetelerinin de kimi bölgelerdeki hakimiyeti söz konusu.

İç savaşın bitirilmesi için Kuveyt’te Birleşmiş Milletler gözetiminde 21 Nisan’da başlatılan barış görüşmelerinde henüz sonuç alınabilmiş değil.