Yemen müzakerelerinde ilerleme sağlanamıyor

Yemen’de son 13 ayda 6 bin 500’e yakın kişinin yaşamına mal olan iç savaşın sona erdirilmesi için BM gözetiminde Kuveyt’te başlatılan müzakereler üçüncü gününü geride bıraktı.

Yemen’de son 13 ayda 6 bin 500’e yakın kişinin yaşamına mal olan iç savaşın sona erdirilmesi için BM gözetiminde Kuveyt’te başlatılan müzakereler üçüncü gününü geride bırakırken, anlaşma yolunda ‘çok az ilerleme sağlandığı’ bildiriliyor.

Kuveyt’te Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi İsmail Ould Şeyh Ahmed yönetimindeki müzakerelere Devlet Başkanı Mansur Hadi tarafından görevlendirilen heyet ile Şii Husi milisleri ve müttefikleri katılıyor.

Müzakerelerin üçüncü günü sonunda BM Temsilcisi Şeyh Ahmed’ten herhangi bir açıklama gelmezken, taraflar ateşkes anlaşmasına uyulmamasından şikayetçi. Hükümet kaynakları, sadece 22 Nisan’da ateşkesin 260 kere bozulduğunu savunarak, Husileri suçladı.

Müzakere heyetlerine yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre ise dünkü görüşmelerde herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Kaynaklar, tarafların kendi pozisyonlarından taviz vermediklerini ve bu nedenle ilerleme sağlanamadığı görüşünde.

Yemen’deki iç savaşta Husi milisleri ve ittifak yaptıkları eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh yanlısı güçlerin ilerleme kaydetmiş ve geçtiğimiz yıl başkent Sanaa ile güneydeki Aden kentini ele geçirmişlerdi. Mart 2015’teki bu gelişmeler üzerine Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkelerinin oluşturduğu koalisyon Yemen’deki savaşa dahil olmuştu.

Başkent Sanaa halen Husilerin elinde iken, Taiz kentinde çatışmalar devam ediyor. Husilerden geri alınan Aden’de ise hükümet birlikleriyle DAİŞ çeteleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Yemen’in beşinci büyük kenti El Mukalla ve çevresi ise halen Yemen El Kaidesi’nin elinde bulunuyor.

BM’ye göre, Suudi Arabistan’ın iç savaşa dahil olduğu Mart 2015’ten bu yana 6 bin 400 kişi yaşamını yitirirken, en az 2,8 milyon kişi yerlerinden edildi. İç savaş nedeniyle 26 milyon nüfuslu Yemen’de halkın yüzde 80’inin insani yardıma muhtaç olduğu da tahmin ediliyor.