Yeni Kaledonya'da bağımsızlığa 'hayır' çıktı

Fransa’nın deniz aşırı sömürgelerinden olan Yeni Kaledonya’da bağımsızlık referandumuna beklendiği gibi “hayır” çıktı. Ancak “hayır” oyu anketlerden çıkan sonuçların çok altında kaldı.

Yeni Kaledonya’da kendi kaderini tayin hakkı üzerine yapılan referandumda, yüzde 56.4 oranında hayır oyu çıkarken, seçmenlerin yüzde 43.6’ı bağımsızlığa evet dedi.

Anketler “hayır” oylarının çok daha yüksek olduğu tahminde bulunmuştu. Referanduma katılım ise yüzde 80.63 ile yüksek seviyede oldu.

Yerli Kanak halkının son on yıllarda nüfusunun azınlığa düşmesi nedeniyle, bağımsızlık şansı az görünüyordu.

Nüfusun halen yüzde 40 kadarını oluşturan Kanakların yanı sıra 1994 yılından sonra adaya yerleşen ve düzenli ikametgahı olan Fransızlar ile diğer halklardan göçmenler de oy kullanabildi.

1988 Matignon Anlaşması sonrasında adaya Vietnamlıların yanı sıra kısmi sayıda Fransızın da yerleşmesinin etkisiyle Kanakların genel nüfustaki payı sınırlı kaldı. 20’inci yüzyıl başlarında 20 bin kadar nüfuslarıyla adadaki halkın üçte birinden fazlasını oluşturan Kanaklar, günümüzde 100 bin gibi artan bir nüfusa sahip olsalar da, sonradan adaya gelenlerin fazlalığı nedeniyle halen azınlık durumuna düştüler. Adaya göçlerin 1988’den sonra düzenli bir biçimde artması da ilginç bulunuyor.