Yunanistan’da onlarca havaalanı ve liman özelleştiriliyor

Geçtiğimiz turistik uçuşların yoğun olduğu 14 bölgesel havaalanının 40 yıllığına kiraya verildiği Yunanistan’da en az 23 diğer havaalanı ile 10 kadar limanın da özelleştirilmesi gündemde.

Hükümetin özelleştirmeler kapsamında kiralamak istediği havaalanları arasında Kalamata, Karpatos, Limnos, Milos, Sikros ve Kazos ile Girit’teki Siteia bulunuyor. Toplamda 23 bölgesel havaalanını özel sektöre sunacak olan hükümetin ayrıca 10 kadar limanı da özelleştirmesi planlanıyor.

Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre özelleştirilecek limanlar arasında Patras ile Igoumenitsa gibi önemli limanlar da bulunuyor. Başkent Atina yakınındaki Lavrion ve Rafina limanlarının da kiralanması hükümetin gündeminde.

Yunanistan’ın 50 milyar euro civarındaki özelleştirme planları kapsamında en son 14 bölgesel havaalanının Fraport şirketi yönetimindeki Alman-Yunan konsorsiyumuna kiraya verilmesi kararlaştırılmıştı. 40 yıllığına kiraya verilen havaalanlarına ilişkin karar Mayıs ayında parlamentoda onanmıştı. Bu havaalanları arasında Mykonos ve Santorin de bulunuyordu.

2010 yılından bu yana krizle mücadele eden Yunanistan’a Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından verilen kredilere karşılık kemer sıkma politikaları dayatılıyordu. Hükümet geçtiğimiz ay parlamentoda onaylanan yeni reformlarla emeklilik maaşlarında kesintilerin yanı sıra turizm sektöründe yeni vergileri kabul etmişti.