30 yıl sonra tahliye edilen Salgın: Bedeller sayesinde ayaktayız

30 yıl rehin tutulduğu zindandan tahliye edilen Bahri Salgın, "Bedeller sayesinde ayakta duruyoruz. Verdiğimiz bu bedeller amacına ulaşacaktır" dedi.

Giresun'un Espiye ilçesinde bulunan Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye olan 30 yıllık tutsak Bahri Salgın, Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesinde bulunan aile evine geldi. 1994’te Cizîr (Cizre) ilçesinde gözaltına alınan Salgın, çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 5 Mayıs'ta cezası biten Salgın'ın cezaevi infaz kurumu tarafından tahliyesi engellenmiş, 3 ay daha uzatılmıştı. Salgın, 30 yıllık süreçte 12 farklı cezaevinde tutsak kaldı.
Tahliye olan Salgın, Halkın Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex milletvekilleri, Mehmet Zeki İrmez, Newroz Uysal Aslan, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti yöneticileri ile çok sayıda kişi tarafından Cizîr’de bulunan evinde kitlesel olarak ziyaret edildi.

Salgın, verilen bedellerin amacına ulaşacağını ifade ederek, “Kürt halkının hakikatini 30 yıllık cezaevi sürecimde gördüm ve yaşadım. Bunu her saat, her an yaşadım. Halen dört duvar arasında yaşayan binlerce arkadaşımız var. Cezaevi koşulları sizlerin bildiğinden çok daha ağır ve zor. Ancak her hakikatin bir bedeli vardır. Bu bedeller sayesinde bizler ayakta duruyoruz. Verdiğimiz bu bedeller amacına ulaşacaktır. Eğer ki bir şeylerin zemini varsa meşrudur" dedi.

İMRALI TECRİDİNE TEPKİ

DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecridin bütün cezaevlerine yayıldığına dikkat çekerek, “Her dönem cezaevleri önemli mücadele alanları olarak bilinir. Dolayısıyla devletin tecrit ve savaş politikalarını en derin yürüttüğü ve uygulamaya koyduğu alanlardan biri de cezaevleridir. Tecrit politikasıyla bir halkın iradesi ortadan kaldırılmak isteniyor. Bugün Türkiye'deki bütün cezaevleri İmralı Cezaevi’ne dönüştürülmüştür. Her gün ağırlaştırılan tecrit şu anda içinde bulunduğumuz savaşın göstergesidir. Hasta tutsaklar ölümle burun buruna geliyor ancak serbest bırakılmıyor. Bu politikalara karşı Kürt halkı da muazzam bir mücadele veriyor" diye konuştu.