Çewlîg’de binlerce kişi Newroz’da buluştu

Çewlîg’de binlerce kişi “Bijî Serok Apo” sloganı eşliğinde Newroz ateşini yaktı.

Çewlîg’deki Newroz kutlaması Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşil Sol Partisi öncülüğünde gerçekleşti.

Saray Mahallesi’nde bulunan Newroz Alanı’ndaki kutlamaya yağmura rağmen binlerce kişi katıldı.

Sık “Bijî Serok Apo” sloganının atıldığı kutlamada “Bingöl Afet Bölgesi İlan Edilsin” pankartı açıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Zayim Bağbars, depremlerde tedbir alınmaması sonucu binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, bunun sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu vurguladı.

HDP İl Eşbaşkanı Feyzullah Şeyhanoğlu, hükümetin hiçbir zaman doğal afete karşı tedbirler almadığını belirterek, yaşanan bu zulme karşı 14 Mayıs’ta sandıklarda gereken cevabı vereceklerini ifade etti.

Şeyhanoğlu, “Nasıl ki Newroz baharın ve yeniliğin simgesiyse, yaralarımızı da bu şekilde saracağız. Hükümetten hesap soracağız. Hiçbir zaman mücadelemizden taviz vermeyeceğiz. Dehak’lara karşı Kawa’ların ruhuyla cevap olacağız” dedi.

DBP PM üyesi Nurten Üzümcü de “Buradan şunu söylüyoruz bugün yaşanan bunca felakete rağmen ve yaşanan bunca acıya rağmen bu meydanda direnişimizi ve dayanışmamızı büyütmek için buradayız” dedi ve ekledi:

“Bu iktidarın sonu gelmiştir, iktidar bu topraklarda kaybedecektir ama önemli olan bu halkın iktidara karşı öfkesi büyüklüğüdür. Öfke büyüdü, hep beraber yapılan bu hukuksuzluklarına, yolsuzluklarına yeter diyeceğiz. Bunun için bizim daha çok mücadele etmemiz gerekir. Önümüzde bir seçim var, bunun için mücadeleyi ortaklaştırarak mücadelemizi büyütmek için sokak sokak ev ev çalışmamız gerekir ve örgütlememiz gerekir.”

HDP Çewlîg İl Eşbaşkanı Mihriban Ekinci, “Newroz” şiirini okurken, kapanış konuşmasını HDP Milletvekili Erdal Aydemir yaptı.

Zulmün sembolleştiği Dehaklar varsa karşısında da hep direnen Kawaların olduğunu vurgulayan Aydemir, “Günümüzde de patimiz HDP önderliğinde kendisini örgütlemiş, yaşatmış ve bu direnişi süreklileştirerek zulme karşı hiçbir zaman baş eğmemiştir, eğmeyecektir” diye konuştu. 

Cezaevlerinde yaşanan baskı ve zulümlere de vurgu yapan Aydemir, 14 Mayıs’ta sandıkta kullanacakları oylarıyla iktidara cevap vereceklerini söyledi.

Aydemir, “Bu zulme ve Dehakların iktidarına bizler Kawaların direniş ruhuyla son vereceğiz. Onları tarihin siyasi çöplüğüne atacağız” diye noktaladı.  

Aydemir’in konuşması ardından “Bijî Serok” ve “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde Newroz ateşi yakıldı.

Kutlamada sanatçı Evin Sındi û yerel dengbêj Fettah Yalçın sahneye çıkarak, stranlarını seslendirdi. 

Sanatçıların seslendirdiği eserlerin ardından Newroz programı sona erdi.