Îdir'de Newroz kutlandı: Bu iktidardan kurtulacağız

Îdir'de Newroz'u kutlayan halklar, İmralı tecridini protesto etti, "14 Mayıs'ta zorba iktidardan kurtulacağız" mesajını verdi.

Serhat kentlerinde Newroz'un bir başka adresi Îdir oldu. Bu yıl da Kürt, Türk, Terekeme ve Azeriler Newroz'da bir araya geldi. Akşam saatlerinde Newroz alanı olan Kılıçlar, DBP, TJA, HDP ve Yeşil Sol Partisi flamalarıyla süslendi. Türkçe, Kürtçe ve İngilizce, “Her der Newroz, her dem azadî”, “Dem dema jin, jiyan, azadiyê ye” ve “Bi agirê Newrozê ber bi azadiyê” yazılı pankartlar alana asıldı.

KADIN VE GENÇLERDEN YOĞUN KATILIM

Kadınlar, sarı, kırmızı ve yeşil renkli kıyafetler ile başlarına taktıkları rengarenk kofiler ile bu yıl da Newroz alanında yerlerini aldı. Kadınların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı. Gençlerin yoğun katılımı ise dikkat çekti. Binlerce kişinin katıldığı Newroz'a, kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Alandan sık sık "Hükümet istifa” ve “Bijî serok Apo” sloganları yükseldi. Program, 6 Şubat'ta Mereş merkezli yaşanan depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. 
Programın açılış konuşmasını yapan DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Sekman, depremde yaşamını yitirenleri andı. Yeşil Sol Partisi İl Eşbaşkanı Bahar Etreci, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek, "Bu coşku ve heyecanla 14 Mayıs’ta baskıcı, zorba iktidardan kurtulacağız. Newroz ruhuyla ülkenin kaderini 14 Mayıs’ta değiştireceğiz. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız” dedi.

İMRALI TECRİDİNE TEPKİ

DBP MYK üyesi Aynur Sarıca, Kürtlerin tarihinin "direniş tarihi" olduğunu vurguladı. Sarıca, "Direndikçe sistem daha da acımasızlaşıyor. İmralı'da bugün büyük bir saldırı ve tecrit var. Tecrit sadece İmralı ile sınırlı değil, bugün bütün cezaevlerinde, dışarda tecrit sürüyor. Özgürlük, demokrasi isteyen insanlar dört duvara hapsediliyor. Bizler mücadelemizi tüm tutsaklar serbest bırakılana dek sürdüreceğiz” mesajı verdi. 
HDP Îdir Milletvekili Habip Eksik ise depremlerde yaşamını yitirenleri andı. Eksik, "AKP-MHP faşist iktidarı halkımızı enkaz altında bırakarak ölüme terk etti. Biz buradan bir kez daha ‘hakkımızı helal etmiyoruz’ diyoruz. Bu hükümet, Kürt halkının düşmanıdır. Kürt halkı üzerinde yürütülen savaşta ülkenin bütün kaynakları harcandı. Mutlaka bu iktidarı değiştireceğiz” dedi.
Eksik, “Türkiye de ağır tecrit koşulları yürütülüyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağır bir tecrit uygulanmakta. Bu tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecride hemen son verin" çağrısı yaptı.  

'DİRENİŞİMİZLE HESAP SORACAĞIZ'

Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da, şunları söyledi: "Her türlü baskıya karşı özgürlük sevdasından vazgeçmeyenler, bu ülkenin gerçek sahipleri hepiniz hoşgeldiniz. Bu savaş politikaları sürdüğü sürece biz bitmeyiz. Deniz Poyraz olacağız, Mehmet Tunç olacağız. Yasımızla, direnişimizle hesap soracağız."
Kadınlar, konuşmaların ardından Newroz ateşini yaktı. Sanatçı Hediya Alkan da sahne aldı.