Francie Molloy: Özgürlüğü birlikte sağlayabiliriz

İHD'nin Amed'de düzenlediği konferansta konuşan Sinn Fein milletvekili Francie Molloy, "Birbirimizi desteklemek ve bir arada olmak gerekiyor. Kurdistanlılar için özgürlüğü bu şekilde sağlayabiliriz" dedi.

İHD KONFERANS

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından iki gün sürecek “Kürt meselesinin çözümü ve barış konferansı”nın ilk oturumu “Dünyada çatışma çözümü ve barış süreçleri deneyimleri”  başlığıyla yapıldı. Moderatörlüğünü Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç yaptı.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan siyasetçi Ayla Akat Ata’nın mesajı okundu.Ayla Akat Ata, " Yazık ki çatışma, savaş, şiddet temelinde değil; barış için mücadele etmenin suç sayıldığı kara günlerden geçiyoruz... Çatışma çözüm noktasında deneyimler çok önemli ve kıymetlidir. Kendini bilmek kadar bugüne kadar yaşanılan ve yaşatılanları da bilmek dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun önemlidir. Kendi çözümümüz için kendi barışımız için bileceğiz ve anlayacağız. Ama kendi özgünlüklerimizin farkında olarak, kendi halklarımızın hassasiyetini gözeterek yok saymadan süreci toplumsallaştırarak bir daha geri dönülmesi mümkün olmayacak şekilde yararlanacağız. Örgütleyeceğiz. Bu duygularla bütün katılımcıları saygıyla selamlıyorum” dedi. 

 

 Panelde ilk olarak söz alan Avrupa’daki Filistinli Topluluklar ve Örgütler Birliği Başkanı George Rashmawi, Filistin de insanlarının yaşadıklarını unutamayacaklarını belirtti.  Rashmawi “Birlikte özgürlük, barış ve özgür Filistin’i sağlayabiliriz” dedi. 

Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırmalar Derneği’nden (DEMOS) Ferda Fahrioğlu Akın, “Yerel aktörlerden dini grupların barış inşasındaki rolleri” başlıklı sunumunu yaptı.

Panel Kürt Parlamentosu tarafından verilen karar doğrultusunda tüm dünyada Halepçe Katliamı için saat 11.00’de yapılacak saygı duruşu ile devam etti. 

Video konferans yöntemiyle konferansa katılan İRA’nın siyasi kanadı olan Sinn Fein milletvekili Francie Molloy ise  “Çatışma çözümünde İrlanda deneyimi” adlı sunum yaptı. 

Tutsakların durumuna değinen Francie Molloy, “Tecridi, izolasyonu tutsaklar ortadan kaldırdı. Kürt halkı da kendi seslerini duyurmalılar. Bu da bizim için önemlidir. Biz de benzer durumları yaşadık. Mandella’nın Güney Afrika dönemi gibi. Günümüzde önemli olan şey önümüze bakmamız, çatışma ve tecrit konusunu gündeme almalıyız. Buna herkes dahil olmalıdır. Kapsayıcı bir süreç barış için önemlidir” dedi.  

Francie Molloy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sizle çalışan taraf Türk tarafı olmalıdır. Kapılarını herkese açmalıdır. Barış için ortaklarınız olmalıdır yoksa diğer türlü masaya getirmek çok zordur. Bütün bu insanları tekrar masaya getirip, masada yer aldırmalıyız. Uluslararası toplum olarak bu barış sürecinde sizinle birlikteyiz. Birbirimizi desteklemek ve bir arada olmak gerekiyor. Kurdistanlılar için özgürlüğü bu şekilde sağlayabiliriz. Tüm tutuklular siyasi görüşlerinden dolayı tutsaklar bunlar suçlu değillerdir. Bizler de cezaevlerinde mücadele ettik ve bu barış sürecini ön plana itti. Tutsakların özgürlüklerini sağlamaları için onları desteklemeliyiz. Tutukluların özgürlükleri mücadelenin bir parçasıdır. İrlanda toplumu olarak Kürt halkını güçlü desteklemeliyiz. Özgürlük ve bağımsızlık mücadeleniz desteklemekteyiz.” 

 İkinci oturum “Ortadoğu’da Barış ve Kürt Meselesinde Demokratik Çözümü” ile devam edecek.