İHD, İran devletine idam cezalarına son verme çağrısı yaptı

İHD, İran’ın idam cezalarına karşı eylem düzenleyerek, Pexşan Ezîzî ve Şerife Muhammedî’ye verilen idam kararlarını protesto etti ve bu cezaların durdurulması çağrısında bulundu.

İHD İDAMLAR AÇIKLAMA

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî ve sendikacı Şerife Muhammedî’nin İran devleti tarafından idama mahkum edilmesini protesto etti. Eylem, İran Konsolosluğu önünde polis ablukası altında gerçekleştirildi.
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti’nin hak ihlallerini sürdürdüğünü ve geçen yıl en az 384 kişinin idam edildiğini belirtti.

Eren Keskin, Jina Emini’nin katledilmesinin ardından “Jin, Jîyan, Azadî” sloganlarıyla başlayan protesto hareketleriyle birlikte idam yönteminin rejim için rutin bir uygulama haline geldiğini, Türkiye ve Avrupa medyasının bu sistematik suçlara karşı duyarsız kaldığını söyledi

Son olarak, İran’da 23 Temmuz 2024 tarihinde Pexşan Ezîzî ve Şerife Muhammedî’nin idam cezasına çarptırıldığını belirten Eren Keskin, bu idamların durdurulması gerektiğini söyledi. Eren Keskin, Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerini diplomatik kanallarını kullanmaya, dünya insan hakları savunucularını da idamların engellenmesi için harekete geçmeye çağırdı.