İHD'liler, işkenceyle katledilen Tepeli için buluştu

İHD İzmir Şubesi üyeleri, 1984 yılında yaralı halde gözaltına alındıktan sonra işkenceyle katledilen Maksut Tepeli için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, iki haftada bir düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul’un Ataşehir ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Öğretmen Maksut Tepeli’nin (28) akıbeti soruldu.

İHD İzmir Şubesi Sekreteri Ali Aydın, depremde yaşamını yitirenleri andı.
Bu hafta 39 yıldır süren bir cezasızlık dosyasını paylaştıklarını belirten Aydın, "Bu dosya; 39 yılda insan hakları, hukukun üstünlüğü ve adalet konusunda memleketin bir arpa boyu yol almadığının da dosyasıdır. 39 yıldır mezarı gizleniyor. 39 yıldır kaybedenler korunuyor. 39 yıldır dosyası cezasızlık zırhıyla arşivde bekletiliyor" dedi.

'POLİS İŞKENCEYLE KATLETTİ'

Tepeli'nin (25) hikâyesini aktaran Aydın, şunları belirtti: “Maksut Tepeli, devrimci bir öğretmendi. 12 Eylül askeri darbesinden 5 ay sonra 4 Şubat 1981 tarihinde görev yaptığı Erzincan’da tutuklandı, 4 ay içerde kaldı. Çıktıktan sonra İstanbul’a taşındı. Tepeli 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul-Küçükbakkalköy’de bir arkadaşının evine gitti. Evde karakol kurulduğunu fark edip, uzaklaşmaya çalışırken polisler tarafından vurularak gözaltına alındı. Hastaneye götürülmek yerine önce evde, sonrasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1. Şube’de işkenceli sorguya tabi tutuldu. 5 Şubat 1984 tarihinde gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde Haydarpaşa Askeri Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede ölen Maksut Tepeli’nin bedeni kaybedildi.
Ailesinin bilgisi dışında nüfus kütüğüne ‘ölü’ kaydı düşüldü. 19 yıl sonra Maksut'un eşi nüfus kağıdını değiştirdiğinde yeni kimliğinde 'dul' kaydını gördü. Maksut için nüfus kütüğünde öldüğüne dair kayıt düşüldüğü o zaman anlaşıldı. Ailesinin ve İHD İstanbul Şubesi'nin ısrarlı takibi ile 2003'te Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’nın yeniden soruşturma başlatması sağlandı. Maksut Tepeli'nin ölümü ile ilgili düzenlenen belgelere ulaşıldı. Bu belgelere göre Maksut’un 6 Şubat tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde öldüğü belirtiliyordu. Bu belgenin altında Üsküdar Cumhuriyet savcısı Olgun Alpay ve Adli Tabip Kemalettin Artun Er’in imzası vardı. Yıllar sonra Maksut Tepeli’nin, Helvacıdede Mezarlığı'na defnedildiği açıklandı. Fakat mezar yeri bilinmiyordu ve hala bilinmiyor."

TÜRK YARGISI KATİLLERİ KORUDU

Fail polislerin kimliklerinin belirlendiğini ancak Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın bu polisler hakkında takipsizlik kararı verdiğini söyleyen  Aydın, "Bütün bunlara rağmen Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı da 2006 yılında aynen sıkıyönetim savcılığı gibi şikayet hakkında takipsizlik kararı verdi. Karara yapılan itiraz ise Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 2012 yılında yapılan yeni suç duyurusu 24.12.2014 tarihinde zaman aşımı gerekçesiyle takipsizlik kararıyla sonuçlandı" dedi.

KATİLLERİN İSİMLERİ

 Aydın, devamında Tepeli’nin vurulması ve sorgulanması sırasında görev alan polis, emniyet yetkilileri ile yargılamayı yürütenlerin isimlerini şöyle sıraladı: "Rahmi Kaya, Servet Bozkurt, Hasip Dönmez, Zafer Elemen, Şeyhmus Altın, İlhami Öztürk, Hikmet Taşdelen, soruşturma savcısı Necdet Cancı, takipsizlik kararı veren Hâkim Yarbay Muhteşem Savaşan, Emniyet Müdür Yrd. Mehmet Ağar, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, yıllar sonra yeniden açılan dosya hakkında takipsizlik kararı veren Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Nihat Çakar."