İHD üyeleri, devletin 'kaybettiği' Taşkaya için buluştu

İHD, Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemlerinde 30 yıl önce Türk devletinin gözaltında 'kaybettiği' Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Cumartesi Anneleri ile dayanışmak için yaptığı basın açıklamaları bu hafta da devam etti. İHD öncülüğünde yapılan açıklamalarda 6 Aralık 1993 tarihinde Riha’nın Sêwreg (Siverek) ilçesinde Türk devleti tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu.

RIHA

İHD Riha Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamaya Hüseyin Taşkaya’nın ailesi ve hak savunucuları katıldı. İHD Riha Şube Yöneticisi İsmail Bülbül, "Taşkaya’nın gözaltına alınmasını engellemek isteyen akrabaları ağır biçimde darp edildi. Taşkaya askeri araca bindirilerek götürüldü" dedi.

MERSİN

İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları açıklama ile Cumartesi Anneleri’nin eylemlerini sahiplendi.

İHD Mersin üyesi Hakkı Demir, TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alma kararının hukuksuz olduğunu belirtti.

TTB’nin, Türk ordusunun kimyasal silah kullandığı yönündeki bilgilerin araştırılması talebinde bulunduğunu ifade eden Demir, bu kararın bu doğrultuda alındığını da hatırlattı. Demir’in konuşmasının ardından ÖHD üyesi Özgür Çağlar basın metnini okudu.

ADANA

İHD Adana Şubesi, şube binalarında yaptıkları basın açıklaması ile Cumartesi Anneleri’ne destek verdi.

Ortak basın metnini İHD Adana Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş okudu.

İZMİR

İHD İzmir Şubesi üyeleri de Konak'taki eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Eyleme sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilciler ve HEDEP İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk destek verdi. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Ali Aydın okudu.

WAN

İHD Wan Şubesi'nin önündeki eylemde basın metnini İHD Şube Eşbaşkanı Fırat Durmaz okudu. Durmaz, devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların sesi olmaya devam edeceklerini ifade etti.

ANKARA

İHD Ankara Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi.  Salonda “Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerindir” pankartı açılırken, açıklamayı İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç okudu.