İran’da Çarşamba bayramı kutlamaları: 26 ölü

İran’da ateş bayramı olarak da adlandırılan “Çarşemba Suri” kutlamaları sırasında 26 kişi hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı.

Devlet televizyonuna konuşan acil durumlar servisi sorumlusu Cafer Miadfar, “20 Şubat’tan bu yana 26 kişi ‘Çarşemba Suri’ bağlantılı olaylarda hayatını kaybetti” dedi.

Yetkili, bunlardan en az 11’inin salıyı çarşambaya bağlayan gece hayatını kaybettiğini ve 3500’den fazlasının yaralandığını bildirdi. Ölümlerin nasıl yaşandığına dair başka detay verilmedi.

Çarşamba bayramı, Newroz’dan önceki dört çarşamba günü kutlanıyor. Ateş bayramı veya ateş dansı olarak da adlandırılan bu gelenek, Zerdüşt kökenli olarak biliniyor.

İslam öncesi bir gelenek olan Çarşemba Suri etkinlikleri sırasında katılımcılar arınmak ve kötü ruhları kovmak için ateş üzerinden atlıyor. Atlama sırasında katılımcılar “Sana sarı rengimi (hastalığın rengi) veriyorum ve “Senin kızıl rengini (yaşamın rengi) alıyorum” diye bağırıyor.

İranlı yetkililer “pagan” olarak kabul edilen bayramı yasaklarla engellemeye çalışıyor. Ancak son yirmi yıldır özellikle gençler kamusal alanlarda havai fişeklerle bayramı kutluyor.