İşçilere verilen su bile içilmez halde
Dîlok’taki (Antep) Başpınar Organize Sanayi’de bulunan Şireci Tekstil’de çalışan işçiler, yemeklerin kötü, suyun ise içilemez olduğunu söyledi.
Dîlok’taki (Antep) Başpınar Organize Sanayi’de bulunan Şireci Tekstil’de çalışan işçiler, yemeklerin kötü, suyun ise içilemez olduğunu söyledi.
Üç yılda sadece 9 bin 431 lira vergi ödediği ortaya çıkan Şireci Tekstil’in patronu Ahmet Şireci, son dört ayda küçülme bahanesiyle işçi çıkarıyor. Hala çalışmakta olan işçilerin ise çalışma koşulları son derece kötü.
ANF’ye ulaşan işçiler arıtma filtresinin şikâyet edilmedikçe değişmediğini, içtikleri suyun tadının acı ve koktuğunu söyledi. Filtre değişse bile işçilerin yolladıkları fotoğrafta da görüldüğü gibi birkaç saat içinde filtre simsiyah bir hal alıyor. İşçiler suyun büyük depolardan geldiği için sürekli yeni filtreyle verilmesi gerektiğini söylese de fabrika idaresi buna uymuyor.
YEMEK İÇİN VERİLEN YUMURTADAN CİVCİV ÇIKTI
Şireci Tekstil’deki kötü koşullar sadece suyla sınırlı değil. İşçiler, yemeklerin çoğunun kalitesiz olduğunu; akşamdan ya da öğlenden kalma yemeklerin kendilerine verildiğini ve çoğu yemeğin kötü koktuğunu ifade etti. Hijyenin hiçe sayıldığı koşullarda işçiler, yemeğin içinden bazen sinek, hamam böceği, solucan ya da kıl çıktığını da aktardı. İşçiler, kendilerine dağıtılan haşlanmış yumurtalardan civciv çıktığını da söyledi.
PATRONU İŞÇİDEN AZ VERGİ VERDİ
İşçilerin çalışma koşulları her geçen gün kötüleşirken patron Ahmet Şireci devlet teşviğine ve vergi indirimine boğuldu. Evrensel Gazetesi’nin Dîlok’ta manşete taşıdığı 5 patrondan biri olan Ahmet Şireci’nin üç yılda, 9 bin 431 lira vergi ödediği ortaya çıkmıştı. Haberde, pamuk üretimi için 2023’te 2.9 milyar TL’lik yatırım yapan şirkete faiz desteği, 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 10 yıl sigorta primi desteği, 12 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği sağlandığı yer almıştı. Ayrıca şirkete yüzde 90 da vergi indirimi yapıldığı belirtilen haberde, bu yatırımın yüzde 55’lik bölümünün (1.6 milyar TL) hazine tarafından karşılandığı ve şirkete 2022’de verilen teşvik ile de gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası sağlandığı vurgulanmıştı.