GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre'de 15 Ağustos Atılımı coşkusu

15 Ağustos 1984'de Kurdistan'ın sömürüsüne karşı özgür ülke özlemine cevap bulma yolunda Komutan Egid'in (Mahsum Korkmaz) ilk kurşunu sıktığı 15 Ağustos Atılımı İsviçre'de coşkuyla kutlandı.

15 AĞUSTOS KUTLAMALARI

Dün Bern kentinde kutlamalara başlayan Kürdistanlılar bugün ise kutlamalarını Zürih, Winterthur, Chur ve Cenevre kentlerinde sürdürdü.

ZÜRİH

Zürih kentinde Beritan Kadın Meclisi öncülüğünde Helvetia meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Zh) adına Emre Aykuteli tarafından 15 Ağustos Atılımına ilişkin Almanca açıklama okundu.

Açıklama ardından İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya söz alarak bir konuşma yaptı. Kürdistan şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Çetinkaya "15 Ağustos bayramını tüm şehit ailelerine, gerillalarımıza ve Önder Apo’ya armağan ediyoruz." dedi.

Çetinkaya Zap'ta, Avaşîn'de, Metina'da direnen özgürlük kahramanlarını selamlayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sizlere biz söz verdik sizlere. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizin sözünü. Ve bugün kendilerini canlı kalkan yaparak bizler için direnen Gerillamıza ve Önderliğimize direnişin sözünü verdik." 

Çetinkaya'nın ardından Barış Annesi Zahide Hussen söz alarak "Bizler 40'ıncı yılında 15 Ağustos bayramını canı gönülden binlerce kez kutluyoruz Buradan Metina'ya, Kandil'e, Rojava'ya ve direnişin sürdüğü her yere binlerce selam gönderiyoruz. Yüzyıllardır süren sömürü ve baskı düzenine karşı Komutan Egîd ilk kurşunu bugün sıktı.  Özgürlük halayını yıllardır çeken yoldaşlarımızın halayına sahip çıkıp bu halayı ömrümüzün yettiği yere kadar götüreceğiz ve bunu sürdürmekte kararlıyız.”

Yapılan konuşmaların ardından Kurdistanlılar kutlamalara halaylarla devam etti.

CHUR

15 Ağustos Atılımı'nın kutlandığı bir diğer kent ise Chur oldu. TCŞ ( Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN ( Jinên Ciwanên Têkoşer) öncülüğünde bir araya gelen Kurdistan’lıların  katılımıyla 15 Ağustos atılımı kutlanırken gerilla direnişi selamlandı ve KDP’ye ihanetçi çizgiden vazgeçme çağrısı yapıldı.

Kutlama öncesi TCŞ  adına konuşma  yapan Özgür Botan şu açıklamalarda bulundu; “Bugün savaş alanında işgalcilere karşı direnen, savaşan ve onları yenilgiye uğratanlar çağdaş Egîdlerdir. Bu ay tarihi hamlenin gerçekleştiği aydır. Kurdistan’ın 4 parçasında Egîd rüzgarı esiyor. Bu rüzgardan payını alanlar düşmana ve ihanetçilere karşı zırhlarını kuşanıyorlar.”

Botan 15 Ağustos atılımı ile ilgili açıklamasından sonra KDP ihaneti  hakkında şu sözlere değindi; “KDP tüm zamanlarının en iğrenç, komplo, propaganda ve planlarını geliştirerek Kürt halkının çıkarlarına açıkça ihanet eden bir tutum içindedir. Kürt halkı üzerinde soykırım uygulayan, katleden, zorla göçerten, en gözde kutsalları şehit cenazeleri ve şehitlikler üzerinde ahlaksız ve insanlık dışı hakaret ve aşağılayıcı uygulamalar yapan faşist AKP-MHP rejimiyle kader birliği içinde Kurdistan Özgürlük Gerillası’na karşı savaşta yer alabilecek kadar şahsiyetsiz bir duruma düşmüştür. İşgalci-soykırımcı Türk devletini Başûrê Kurdistan’a çeken, işgalin ve ilhakın önünü açan kesinlikle KDP’dir. Kürdistan’daki doğa kırımı, halkı göçe zorlama, yakılan ve virane edilen köyler hepsi işbirlikçi KDP ile Türk devletinin birlikte oluşturdukları ortak konseptin sonuçları olmaktadır. KDP işgalci Türk devletiyle sadece askeri alanda birlikte değildir. Aynı zamanda Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ı işgal ve ilhak eden saldırılarını meşrulaştıran, bunun için utanmadan birçok kesimlerle büyük bir gayretle görüşmeler yapmakta, tüm diplomatik imkanlarını bunun için kullanmaktadır.

KDP, yalan, hile ve entrika üzerinde geliştirdiği propaganda ile PKK’yi karalamaya, böylelikle gündem değiştirip suçlarının üstünü örtmeye çalışmaktadır. Halkımız PKK’nin kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik bir toplum hareketi olduğunu çok iyi bilir. KDP’nin eril zihniyetini, kadın karşıtlığını, ekoloji ve doğa düşmanlığını da çok iyi bilir. Şimdi KDP hiç yüzü kızarmadan ve utanmadan halen Hewlêr’de ve Kerkûk’te çıkan yangınlarda PKK’yi sorumlu tutan bir aymazlık içindedir. Halbuki bu yangınların MİT ve Parastin işbirliğiyle çıkarıldığı ortaya çıkan bazı somut bilgi ve belgelerle doğrulanmıştı. İşgalci Türk devleti Başûrê Kurdistan’ın köylerini, ormanlarını her gün, her saat bombalamakta, cayır cayır yakmaktadır. Bunun suç ortağı ise KDP’dir.”

Açıklamalarının ardından “Bijî Serok APO”, “Bijî berxwedana Gerîla”, ”Bimre îxanet” sloganları kutlamalar devam etti.

WİNTERTHUR 

İsviçre’nin Winterthur şehrinde bir araya gelen TCŞ ( Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinên Ciwanên Têkoşer) üyeleri gençler öncülüğünde  ve yurtsever Kurdistan halkının katılımıyla 15 Ağustos atılımını, gerilla direnişini kutlayarak ihanete karşı olacaklarını belirti 

Kutlama öncesi 1 dakikalık saygı duruşunun ardından şu açıklamada bulunuldu; “15 Ağustos Kurdîstan halkının dirilişinin ilk günü oldu. Bu dirilişte Kurdîsta’nın özgürlük gerillası 40 yılın en büyük direnişini sağlamaktadır. Özgürlük gerillaları TC devleti ile işbirliği yapan Berzani ailesinin ihanetine karşıda büyük bir direniş sürdürüyorlar. Bildiğiniz gibi işgalci TC devleti her yıl Kurdîstan topraklarını işgal etmek istiyor ve her yıl farklı planlarla Kurdîstan'ın her yerini işgal etme planı yürütüyor. Faşist Barzani ailesi Kürdü Kürde düşman ediyor. Maalesef KDP bu hain planların propagandasını yapıyor ve Kürdistan topraklarına ihanetini her geçen gün artırıyor. Çağrımız şudur: Barzani ailesi yapılan ihanete ve Kürt halkına ve Kürt halkına yönelik tehditlere karşı, düşmanlara ve hainlere yanıt olarak Kürt Özgürlük Gerillası mücadelesi ve direnişi faşistlere en büyük cevap oluyor.

Gerillamızın yürüttüğü direnişe ses olacağız mücadelemiz her zaman nerede olursak olalım devam ettireceğiz” Açıklamalarının ardından Gençler eylemlerini Bakur Kurdistan ve Türkiye metropollerinde govendlere yönelik yapılan saldırıları kabul etmeyen gençler  “Bijî Serok Apo”, ”Bijî PKK”, “Bimrê Îhanet” sloganları ve yöresel elbiseleri ile  halaylar eşliğinde  etkinliklerini sonlandırdı.

CENEVRE

Cenevre’de TCŞ Ve TEKO-JIN öncülüğünde 15 Ağustos atılımı kutlandı 

İsviçre’nin Cenevre şehrinde bir araya gelen TCŞ ( Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinên Ciwanên Têkoşer) üyeleri gençler öncülüğünde  ve Kurdistan halkının katılımıyla 15 Ağustos atılımını basın açıklaması ile kutladılar.

1 dakikalık saygı duruşunun ardından TCŞ adına 15 Ağustos Atılımı hakkında açıklama yapan Mahmut Oran şunları belirtti: “Fermandar Egîd’in çizgisinde mücadele eden ve şehadete fedaice yürüyen 40’ıncı mücadele yılının aziz şehitleri, görkemli direnişin sembolleri haline gelmiş ve zafere giden yolu açmıştır. Soykırımcı sömürgeci Türk devleti yasaklı patlayıcılar, taktik nükleer bombalar ve kimyasal silahlar başta olmak üzere bütün gücünü kullanarak gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılarına rağmen Kürt halkı ve özgürlük halayına öncülük eden Kurdistan Özgürlük Gerillası karşısında hezimeti yaşamaktan kurtulamayacaktır. Yenilmezliğini bütün dünyaya kanıtlayan Kurdistan Özgürlük Gerillası, Egîdleşerek 41’inci mücadele yılında da direnişini en üst düzeyde yürütmeye devam edecektir.”

“Bijî Rihê 15’ê Tebaxê”,”Bijî Sekna Êgîden Fedaî”’Bijî Serok Apo” sloganları ile kutlama sona erdi.