‘İtalya, Abdullah Öcalan için sorumluluk almalı’

Avukat Arturo Salerni, İtalya’nın, kendi mahkemesinin Abdullah Öcalan’a tanıdığı ve iptal edilemeyecek sığınma hakkı kararının getirdiği sorumlulukları üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için küresel düzeyde başlatılan kampanyanın önemli olduğunun altını çizen avukat Arturo Salerni, “Bizler de İtalya’da bir kampanya yürütüyoruz, çünkü Kürt halkının yaşadığı ve dört devletin dahil olduğu bölgede devam eden birçok çatışmaya siyasi bir çözüm arayışında belirleyici bir rol oynayabileceğine inanıyoruz” dedi.

Dünyanın 74 merkezinde 10 Ekim’de yapılan ortak açıklamayla başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük ve Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi kapsamındaki çalışmalar gittikçe büyüyor. Kampanyanın yürütüldüğü önemli merkezlerden birisi de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir dönem kaldığı ülkelerden biri olan İtalya. İtalya’da yürütülen çalışmaları ve tecridi, Abdullah Öcalan’ın avukatı Arturo Salerni ile konuştuk. Abdullah Öcalan’ın 33 aydan beridir içinde bulunduğu mutlak iletişimsizlik halini bir işkence yöntemi olarak değerlendiren Av. Arturo Salerni, “Bir tutsağın avukatları ve ailesi görüşememesi, Avrupa Konseyi’nin temeli olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından tanınan temel hakların ihlali anlamına gelmektedir. Türkiye, Avrupa Konseyi’nin bir üyesidir. Dolaysıyla Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne karşı yükümlülüklerini ihlal etmesiyle karşı karşıyayız” dedi.

ÖZGÜRLÜK TALEBİ KARŞILIK BULUYOR

Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için İtalya’da uzun süreden beri eylem ve etkinler düzenlendiğini hatırlatan Av. Salerni, özgürlük talebinin gün geçtikçe her alana yayıldığını ve karşılık bulduğunu vurguladı. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için küresel düzeyde başlatılan kampanyanın önemli olduğunun altını çizen Av. Salerni, “Bizler de İtalya’da bir kampanya yürütüyoruz, çünkü Kürt halkının yaşadığı ve dört devletin dahil olduğu bölgede devam eden birçok çatışmaya siyasi bir çözüm arayışında belirleyici bir rol oynayabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

İTALYA’NIN ÖZEL SORUMLULUĞU VAR

İtalya mahkemelerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tanıdığı siyasi sığınma hakkını hatırlatan Av. Salerni, şöyle devam etti: “Roma Mahkemesi, Abdullah Öcalan’ı 1999’da zulüm ve tehdit altına olan bir kişi ve Kürt halkının lideri olarak kabul edip siyasi sığınma hakkı verdi. Bu karar, bugün de geçerlidir. Bu karar kapsamında İtalya’nın, Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarının değiştirilmesi ve özgürlüğünün sağlanması noktasında harekete geçmek gibi bir özel sorumluluğu var.” 

ROMA’DA ÖNEMLİ BİR DAYANIŞMA RUHU YARATTI

Abdullah Öcalan’ın Roma’da kaldığı süre zarfında İtalyan halkı arasında büyük bir sempati topladığını ve önemli bir dayanışma ruhu yarattığını dile getiren avukat Arturo Salerni, şunları dile getirdi: “İtalyan halkının Kürt halkına karşı sempatisi özellikle Rojava Devrimi’yle birlikte daha da büyüdü. Şimdi bu dayanışma ruhuyla İtalya’daki önceliğimiz, parlamento başta olmak üzere kurumlarımız üzerinde bir baskı oluşturarak, onların da İtalya hükümetinin harekete geçmesini sağlamaktır. İtalya, kendi mahkemesinin Öcalan’a tanıdığı ve iptal edilemeyecek sığınma hakkı kararının getirdiği sorumlulukları üstlenmelidir. İtalya hükümetinin bu sorumluluğu yerine getirmesi için ısrar edeceğiz.”