ÖHD İzmir Şubesi’nin raporu: Tecrit tüm cezaevlerine yayıldı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 2024 yılı Ocak-Haziran ayları arasında Ege Bölgesi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu açıkladı.

Raporda, tutsakların şiddet, hakaret, kötü muamele ve çeşitli hak ihlallerine maruz kaldığı belirtilirken, tecridin tüm cezaevlerine yayıldığına dikkat çekildi.

Raporda, İzmir Kadın Kapalı Hapishanesi, İzmir T Tipi Kapalı Hapishaneleri, İzmir F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi, Menemen T Tipi Kapalı Hapishanesi, Bodrum S Tipi Kapalı Hapishanesi, Balıkesir L Tipi Kapalı Hapishanesi, Burhaniye T Tipi Kapalı Hapishanesi, Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesi ve Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yapılan görüşmeler temel alındı. 

ÖHD Hapishane Komisyonu üyesi Aryen Turan, Türkiye cezaevlerinde artan hak ihlallerine ve ağırlaşan infaz koşullarına dikkat çekerek, tecridin sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

HASTA TUTSAKLARIN DURUMU

Turan, devletin ulusal ve uluslararası kanunlarla koruma altına aldığı yaşam hakkını ihlal ettiğini belirtti. Cezaevi idaresi, savcılık ve hastane yetkililerinin hasta tutsakların yaşamını tehlikeye atan uygulamalar geliştirdiğini söyledi. "Cezaevlerinde kanser gibi ağır hastalıkları olan birçok mahpusun tahliye veya infaz erteleme hakkı sağlanmamaktadır. Sadece cezaevlerinde öleceği anlaşılan hasta mahpuslar tahliye edilmekte ve kısa süre sonra hayatını kaybetmektedir," dedi.

KÖTÜ MUAMELELER

Tutsakların şiddet, hakaret ve kötü muameleye maruz kaldığını vurgulayan Turan, "Hasta olanların tedavileri aksatılmakta veya hiç yapılmamaktadır. İletişim ve bilgi edinme hakları engellenmektedir. Hapishanelere yeni giren mahpuslara çıplak arama dayatılmakta; hastane ve mahkeme sevkleri sırasında onur kırıcı muamele yapılmaktadır. Mahpusların diğer mahpuslarla ve aileleriyle iletişim, kitap okuma/yazma hakları, sohbet/spor hakları idarenin keyfi uygulamalarıyla engellenmektedir," dedi.

KOĞUŞLARA BASKINLAR

Turan, birçok cezaevinde koğuş aramalarının baskın şeklinde ve talan edilerek yapıldığını belirtti. "Haftada bir arama yapıldığı, tüm eşyaların dağıtıldığı, gardiyanların sert ve provokatif davrandığı, aramaların neye dayanarak yapıldığının bilinmediği ve kısa zaman sonra tekrar aynı aramalara maruz kaldıkları beyan edilmiştir," ifadelerini kullandı.

TECRİT

Turan, "PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinden tüm cezaevlerinde derinleştirilen tecrit politikasına son verilmelidir. Adalet Bakanlığı tarafından bu uygulamaya son verilmeli, avukat ve aile görüşleri sağlanmalıdır. Hapishanelere bağımsız sağlık kurullarının girmesine ve inceleme yapmasına izin verilmelidir. Hapishanelerin denetiminde bağımsız meslek kuruluşları ve insan hakları örgütleri yer almalıdır," dedi. Turan, tüm yetkili kurumları görevlerini yapmaya davet etti.