Önder Babat 19 yıl sonra vurulduğu yerde anıldı

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Önder Babat, katledilişinin 19. yılında vurulduğu yerde anıldı.

Devrimci Hareket öncülüğünde, 19 yıl önce Beyoğlu İmam Adnan Sokağı’nda katledilen İstanbul Üniversite Hukuk Fakültesi öğrencisi ve Devrimci Hareket Dergisi çalışanı Önder Babat anıldı. TÖP, TİP, Sol Parti, EHP, KÖZ, Öğrenci Faaliyet, DEKA-DER’in katılımıyla gerçekleşen anmada, “Önder Babat’ın katillerinden hesap soracağız, değerlerini yaşatacağız” sözü verildi. Önder Babat’ın resminin taşıdığı anmada, “ Önder Babat için adalet istiyoruz” yazılı pankart açıldı. Sık sık, “ Önder Babat ölümsüzdür”, “Önder’e sözümüz devrim olacak”, “Önder Babat’ın hesabı sorulacak” sloganlarını atan kitle, “ Binlerce Önder olup çıkacağız karşınıza” mesajını verdi.

KORKMUYORUZ, GERİ ADIM ATMIYORUZ

Önder Babat şahsına bütün devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada, ilk konuşma Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Zeynep Büşra Islak tarafından yapıldı. Yoldaşları İstanbul Üniversitesi Okul Fakültesi öğrencisi Önder Babat'ın bu sokakta bir kurşunla vurulmasının üzerinden tam 19 yıl geçtiğini anımsatarak sözlerine başlayan Islak, “Önder Babat bulunduğu her alanda örnek davranan, halkın sorunlarına karşı duyarlı, devrimci bir öğrenciydi. Önder İstanbul Üniversitesi'nde okurken NATO ve Bush karşıtı eylem birliği içerisinde yer aldığı bir süreçte katledildi. Önder'i katlederek bütün devrimci öğrencilere bir mesaj vermek istediklerini biliyoruz. Bu mesaja yanıtımızı buradan ifade ediyoruz; korkmuyoruz ve geri adım atmıyoruz! Önder’in bizlere miras bıraktığı mücadeleyi ve demokratik üniversite mücadelesini, bulunduğumuz her alanda yükseltmeye devam edeceğiz. Emperyalizm ve faşizme karşı Denizler, Mahirler, Önderler olacağız ve demokratik ülke, demokratik üniversiteyi bizler kuracağız” dedi.

19 YILDIR CİNAYETİ KARANLIKTA BIRAKMAK İÇİN HER ŞEY YAPILDI

Konuşmanın ardından açıklamayı okuyan Devrimci Hareket Dergisi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Ediz, yoldaşları Önder Babat katledildiğinden bu yana katilleri saklamak ve cinayeti karanlıkta bırakmak adına her şeyin yapıldığını vurguladı. Babat’ın vurulduğu sokakta bir tane bile delil toplanmadığını, burjuva medyasında olayı çarpıtan haberler yaptırıldığını, otopsi işlemi engellenmek istendiğini kamu davası açılması organize bir biçimde engellendiğini belirten Ediz, katilinin bulunmasını isteyenlere ise kelepçe vurulduğunu söyledi.

BABAT ŞAHSINDA TÜM ANTİ-EMPERYALİSTLER HEDEF ALINDI

Önder Babat, emperyalizmin halklara karşı suç işlemek üzere kurduğu NATO’nun İstanbul toplantısı öncesinde vurulduğunu hatırlatan Ediz, “Önder o süreçte kurulan ‘NATO ve Bush Karşıtı Eylem Birliği’nin emekçilerindendi. O gün kişi olarak Önder seçilmiş olsa da, esas hedef bu ülkenin tüm anti-emperyalistleri ve yurtseverleri, devrimci ve ilerici muhalefeti idi” diye konuştu.

45 BİN DEPREMZEDENİN ACISIYLA GELDİK

Bugün bu alana sadece Önder’in değil, 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren yaşanan depremlerde yaşamını yitiren 45 bine yakın insanın acısıyla da geldiklerini ifade eden Ediz, şunları kaydetti: “Bugün egemenlerin insan hayatını değil rantı önceleyen politikaları sebebiyle yaşamını yitirmiş insanlarımızın acısını taşıyoruz. Önder’den sonra geçen 19 yıl içerisinde, egemenler ülkemizi emperyalizme bağımlılık noktasında bir uçurumun kıyısına getirdiler. Halka ait kaynaklar emperyalist tekellere peşkeş çekildi, özelleştirme adı altında tüm birikimlerimiz heba edildi. Gerek sanayi gerekse de tarımsal üretim bütünüyle dışa bağımlı hale getirildi. İşsizlik ve yoksulluk milyonları kasıp kavurur hale geldi. Halk kriz koşullarında açlığa terk edilirken patronlara özel yasalar, teşvikler ve vergi afları getirildi.”

Bu tabloya bakıldığında Önder’in neden hedef alındığı da ortaya çıktığını belirten Ediz, Önder Babat rantın değil insan hayatının önemseneceğini, halkın barınma hakkının tüm yönleriyle hayata geçirileceğini, herkesin güvenli, sağlıklı ve konforlu evlerde yaşayabileceği bir düzeni savunduğu için öldürüldüğünü vurgulayarak, “Önder Babat bu toprakların Bush gibi, Obama gibi, Biden gibi katillerin dikensiz gül bahçesi olmasına karşı mücadele ettiği için öldürüldü. Önder Babat, ülkemiz topraklarında yaşayan halkların ve emekçilerin eşit, özgür ve insanca yaşamasını amaçlayan bir mücadelede ısrarcı olduğu için öldürüldü. Önder, işçilerin ‘kaza’ denilerek katledildiği ve asgari ücret adı altında asgari bir yaşama mahkûm edildiği bu düzene karşı çıktığı için öldürüldü. Önder öğrencilerin, gazetecilerin, akademisyenlerin, sanatçıların ve halkın polis baskısıyla, hapishane tehdidiyle seslerinin kısılmasına karşı mücadele ettiği için öldürüldü. Önder, her yıl yüzlerce kadının sokak ortasında öldürüldüğü, mahkemelerin katilleri aklamaktan başka bir işlevinin kalmadığı, takım elbise giymenin ceza indirimi almak için yeterli olduğu, ülkeyi yönetenlerin kadınları sürekli hedef gösterdikleri bu düzene karşı mücadele ettiği için öldürüldü…” diye sıraladı.

KATİLLERİNDEN HESAP SORACAĞIZ, DEĞERLERİNİ YAŞATACAĞIZ

“Vurulduğu günden beri ne Önder’i bizden ayırabildiler ne de bizi Önder’den” diyerek sözlerini sürdüren Ediz, şöyle konuştu: “ Biz onunla, Gezi’de, Suruç’ta yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızın yanında; Cumartesi Annelerimizin omuz başında, Beyazıt Meydanı’nda, Soma’da, 10 Ekim’de, Ankara Garı’nda hep birlikteydik. Önder, İskenderun’da ve Samandağ’da enkazların arasında bir yaşam umudu ararken de kurulan bir çadırda acılarımızı paylaşıp umutlarımızı büyütürken de bizimleydi. Yolumuz uzun ve zorlu. Ama bu yolun doğru ve yürünebilir tek yol olduğunu biliyor ve 19 yılın ardından tekrar söz veriyoruz: Önder’in katillerinden hesap soracak, değerlerini yaşatacağız.”

Açıklamanın ardından Önder Babat’ın vurulduğu noktaya resmi ve karanfiller bırakıldı.