Özel-Demirtaş görüşmesi: ‘Hukukun üstünlüğü olmadan normalleşme mümkün değil’

Edirne Cezaevi'nde tutsak olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında açıklamada bulundu.

Demirtaş, görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu ve Özgür Özel’e ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Görüşme sırasında, Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal ve ekonomik krizden, demokrasi ve adalet arayışlarına kadar pek çok konunun tartışıldığını belirtti. Demirtaş, toplumun adalet, barış ve güçlü bir birliktelik arzusunun öne çıktığını ifade etti.

Demirtaş, Türkiye’de uzun yıllardır siyasetin tıkanmış durumda olduğunu ve devletin Anayasa’ya aykırı uygulamalarla yönetildiğini belirterek, şunları ifade etti:  “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 'normalleşme, yumuşama' diye ifade ettiği sürecin ayaklarının yere basması, ete kemiğe bürünmesi isteniyorsa yapılması gereken ilk şey, hukukun üstünlüğüne her alanda saygı duymaktır. Bu olmadan siyaset kanalları da açılmaz, normalleşme zemini de oluşmaz.”

Demirtaş, Özel ile yaptıkları görüşmede gelir adaletsizliğinden Kürt sorununa, doğa haklarından kadın, çocuk ve gençlerin sorunlarına kadar geniş bir yelpazede konuları ele aldıklarını ifade etti. Ayrıca, Kobanê ve Gezi davaları kapsamında tutuklu bulunan isimlerin özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirtti.

Demirtaş, cezaevinde gerçekleşen bu görüşmenin ironik bir yanı olduğuna dikkat çekerken, demokratik siyasetten vazgeçmeyeceklerini ve toplumsal barış için sorumluluklarını yerine getireceklerini belirtti. Görüşmenin içeriğini avukatları aracılığıyla DEM Parti Genel Merkezi’ne ileteceğini de ekledi.