Özel savaş politikalarına karşı atölye: Mücadeleyi büyütmeliyiz

DBP Kadın Meclisi Üyesi Elif Turan, özel savaş politikalarına karşı 39 atölye düzenlendiklerini ve 500 kadın ve gençle bir araya geldiklerini belirterek, özel savaşa karşı mücadeleyi büyütme vurgusu yaptı.

ÖZEL SAVAŞ ATÖLYELERİ

Tevgera Jinen Azad (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, özel savaş politikalarına karşı Kurdistan’da kadınlarla bir araya geliyor. 
ANF'ye konuşan DBP Kadın Meclisi Üyesi Elif Turan, düzenledikleri atölyeleri ve özel savaş politikalarının sonuçlarını değerlendirdi.

Elif Turan, dünya genelinde gelişen savaş haline dikkat çekerek, şunları belirtti:
"Savaş sonuçları ve aparatları da farklı oluyor. Savaşlarda fiziki ölümler ve yok etme yöntemleri gelişiyor. Diğer bir yöntem olarak da özel savaş politikaları uygulanmaya başlandı. Buradaki amaç, kişiyi tarihinden, kültüründen koparma; toplumsal hafızasını yok sayma, iradesizleştirme, itibarsızlaştırma, hissettirmeden özünden koparma gibi argümanları devreye koyup tüm yaşam alanlarına saldırmak. Bu kapsamda en büyük hedef kitlesi kadınlar, gençler ve çocuklar oluyor. Bu temelde özel savaş aparatı olarak iradesizleştirme, kendini tanımama, sevgi ve aşk adı altında düşürme, asimilasyon politikaları, kimliğinden, dilinden ve kültüründen uzaklaştırma ve utanma, dedikodu, didiştirme ve negatif dili geliştirme, ajanlaştırma, hırsız ve çetevari bir tarz oluşturma, arabesk tarzı ve kadercilik anlayışı geliştirme, yoksullaştırarak kendine mahkûm etme ve göçe zorlama, uyuşturucu kullanımına teşvik etme, taciz, tecavüz, doğa kırımı, kadın kırımı ve ahlaki değerlerden uzaklaştırma gibi politikalarla toplum bombardıman altına alınıyor."

'TOPLUMU ÖZÜNDEN KOPARMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Örgütsüz toplumların saldırılara açık hale geldiğini ifade eden Elif Turan, “Kendi özünden ve kültüründen kopma hali yaşanır. Biz Kürt kimliğimizden kaynaklı bu saldırıların altında her şey olabiliriz ancak Kürt olamayız anlayışı bunların sonucudur. Bizi dilimizden, kültürümüzden, irademizden ve değerlerimizden koparmaya çalışıyorlar. DBP Kadın Meclisi olarak özel savaş politikalarına karşı atölyeler yapma kararı aldığımızda bizde de büyük heyecan yarattı. Sürecin asıl sorunu ve bu dönemde bu tür politikalara karşı güçlü mücadele yapmamız gerektiği ortadayken cevapsız kalamazdık. DBP Kadın Meclisi olarak Batman, Siirt, Şırnak, Erzurum, Amed, Mardin, Bingöl ve Urfa illerinde toplamda 39 atölye çalışması yaptık, bu atölyelerle yaklaşık bin 500 kadın ve genç kadınla bir araya geldik” diye konuştu.

'TOPLUM KIRIM KARŞISINDA ÖRGÜTLENMEYİ BÜYÜTMELİYİZ'

Elif Turan, “Atölye çalışmalarında bir aradayken kadın ve genç kadın arkadaşlarımızla karşılıklı sohbetler geçirerek özel savaş politikalarını tartıştık" diyerek, şunları ifade etti:

"Bu tartışmalarda ilgimizi çeken, sorunların farkında olmak var ancak nasıl mücadele edeceğimiz konusunda beklentili bir ruh hali vardır. İşte birileri bu sorunları çözmedi, gençlerimizin, toplumumuzun bunlara karşı nasıl mücadele edeceğini göstermelidir gibi yaklaşımlar ön plandaydı. Toplum yaşananların farkında ancak bunların adının özel savaş olduğunun farkında değildi. Biz de çalışmamızda bu farkındalığa değindik. Devletlerin amacı toplumun öz değerleri üzerinden oluşan toplumsallığı bitirmektir. Bu temelde bitirilmeye çalışılan toplumsallığın tekrardan oluşumunu inşa etmek için demokratik, ahlaki, politik toplumun kendi öz değerleriyle buluşması için elimizden geleni yapmalıyız. Tüm dünyaya ve Ortadoğu’ya öncülük eden 'Jin, jiyan, azadî' felsefesi ile bu noktada başta kadınlar olarak genel bir zihniyet olan bu toplumkırım karşısında daha çok mücadele edeceğiz ve eğitimle beraber örgütlenmeyi güçlendireceğiz."