Şeyh Sait Derneği: Seçimlerde ezilenlerin yanındayız

Şeyh Sait Derneği, 24 Haziran seçimlerine ilişkin tutumunu açıkladı. Dernek, HDP ve DBP’ye yönelik baskılara dikkat çekerek, mazlum ve ezilenlerin yanında olduklarını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Şeyh Sait Derneği, seçimlerin OHAL koşulları altında yapılacağına dikkat çekerken, “Bu seçimler ile ülkemizin siyasi yapısında önemli değişiklikler de gerçekleşmiş olacaktır” dedi.

Açıklamada, “Ciddi adaletsizlikler ortamında yapılan bu seçimlerde bir yandan Cumhur İttifakı (AKP-MHP-BBP), diğer yandan Millet İttifakı (CHP-İyi Parti-DP ve SP), öte yandan ise HDP seçimlere blok olarak girmektedirler” diye belirtildi.

Kürt halkına yönelik baskılara vurgu yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Bu süreçte mazlum Kürt Halkı’nın siyasal yapıları eliyle ittifak tarzında seçimlere girme çalışmaları ciddi bir heyecan ve beklenti oluşturmuş olsa da maalesef olumlu neticelenememiştir. Gönül isterdi ki bu olumsuz siyasal koşullar içerisinde ezilen toplum kesimlerini ve siyasal yapılarının birliği ve siyasi sürece katılımı daha güçlü ve etkili gerçekleşsin. Ancak bu hususa rağmen HDP-DBP eksenli Demokratik Kürt Siyaseti seçimlere girmektedir. Cumhurbaşkanı adayı başta olmak üzere 10’u aşkın vekili cezaevinde tutulmaktadır. Yine 90’ı aşkın belediyeye kayyum atanmış, binlerce siyasetçisi tutuklanmış durumdadır. OHAL koşullarında gerek HDP’ye gerekse de HDP tabanına yönelik yoğun baskı uygulamaları yüzlerce akademisyenin işten çıkarılması, onbinlerce insanın işinden alıkonulması, yüzlerce dernek, vakıf ve sivil toplum örgütünün kapatılması, onlarca basın yayın kurumunun kapatılması ile adaletsizlikler geniş bir kesime baskı olarak yansıtılmıştır.”

“Farklı kişi ve çevrelerden camiamızın seçim dönemindeki tutumuna yönelik sorular geliştirilmektedir” diyen dernek, tutumunu şöyle açıkladı:

“-Kimi eleştiri, değerlendirme ve ikazlarımız olmakla beraber temel ilkelerimizden birisi olan kayıtsız ve şartsız olarak zalimin karşısında mazlumların yanında yer almak bu süreçte de temel duruşumuzdur.

-Adaletsizlikler karşısında susmamak, mazlum ve ezilenlerin yanında yer almak ve sorunlarının çözümünde barışçıl adilane yöntemlerle katkıda bulunmak tutum ve tavrımızdır.

-Emek ve çabamızın halkımızın birliği, ortak hareket etmesi ve başarısı için gerçekleşmesi önemli ahlaki ve vicdani vazifedir.”

Açıklama şöyle noktalandı: “Halkımızın, sevenlerimizin ve üyelerimizin dar ve kısır tartışmaların dışında kalarak halkımızın menfaatlerine uygun, olgun ve birleştirici bir şekilde tutum sahibi olmaları beklentimizdir. Buna uygun olarak seçimlerde tercihlerini vicdani ve ahlaki sorumluluklarının bir gereği olarak ezilen mazlum halkımızın siyasal temsilcileri yönünde kullanmalarıdır.”