Şirnex’te STK’lar artan çocuk intiharlarına ilişkin alarm verdi

Şirnex'te son zamanlarda artan çocuk intiharlarına dikkat çekmek amacıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK), Cizîr (Cizre) ilçesinde yaşanan olaylara ilişkin basın açıklaması yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şirnex Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Şirnex Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şirnex Şubeler Platformu, Şirnex Tabip Odası, Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) ve Şirnex Barosu'nun ortaklaşa düzenlediği basın açıklamasına, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Şirnex Milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan, Zeki İrmez ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada, "Çocuk hakları araştırılsın, çocuk haklarına dair sözleşme uygulansın!" pankartı açılarak konuşma yapan İHD Şirnex yöneticisi Devran Kara, dünyanın birçok bölgesindeki kriz, savaş ve çatışmalardan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu belirtti.

Kara, çocukların eğitimden, sağlıktan ve sosyal güvenlikten yoksun kaldığı kriz ve çatışmalı ortamlarda yaşadıklarına dikkat çekerek, "Savaşın ve krizin olduğu yerde toplumsal barış korunamazken aynı zamanda ekonomik ve sosyal çöküntülere de sebep olmaktadır" dedi.

Kara, özellikle çocukların ve toplumun refahı için ayrılması gereken bütçelerin savaşa ve silahlara ayrıldığını, bu durumun toplumsal krizin derinleşmesine, işsizliğin ve yoksulluğun artmasına neden olduğunu ifade etti.

Çatışmalı süreçlerin bölgede 40 yıldır devam ettiğine değinen Kara, son yıllarda devam eden çatışmalı süreçlerin, ekonomik krizin derinleşmesinin toplumda ve özellikle çocuklarda büyük tahribata yol açtığını söyledi.

Kara, intihar vakalarının yüzde 40'a varan oranla bu tahribatın en büyük göstergesi olduğunu belirtti.

Çocukları ve gençleri güçlendirecek politikalara zemin hazırlanması gerektiğini vurgulayan Kara, "Yoksulluk, güvensizlik ve umutsuzluk halinin egemen olduğu çocukların ve gençlerin, ağır travmalarla karşılaşmalarına, uyuşturucu ve kumar batağına düşmelerine, intihara sürüklenmelerine karşı iyileştirici politikalar hayata geçirmeyen yetkililere sorumluluklarını hatırlatıyoruz." şeklinde konuştu.

Kara, "Gençlerimizin, çocuklarımızın hak ettiği bir yaşamı örmek hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır." dedi ve şöyle noktaladı: "Hesap sorulana kadar mücadelemiz devam edecektir."