ABD yönetimi İran’a yaptırımlarda istisnaları görüşüyor

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından taviz verilmeyeceği yinelenirken, 4 Kasım’a kadar geçerli olan bazı istisnalar üzerinde henüz çalışıldığı duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a yönelik yaptırımlar kapsamında ülke veya şirketlere getirilen kısıtlamalara dair istisnaların incelenmeye devam edildiğini söyledi. Pompeo, 4 Kasım’a kadar İran’la ticarete dair tanınan sürenin bitimi öncesinde ‘olası istisnalara’ dair henüz karar alınmadığını belirtti.

Pompeo, Donald Trump yönetiminin İran’a yönelik yaptırımları sürdürmekte kararlı olduğunu yineledi.

ABD Dışişleri Bakanı, uluslararası bankacılık işlemlerini yöneten Swift’in yaptırımlardan etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin bilgisi olmadığını da kaydetti.

TANINAN SÜRE 4 KASIM’DA DOLUYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘gevşek’ bulduğu gerekçesiyle İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasından çekilme kararı ardından bu ülkeye yönelik yaptırımlar yeniden devreye girmişti. Trump, İran’la ticaret yapacak ülke ve şirketlerin de yaptırımlar kapsamına alınacağını duyurmuş ve bu kapsamda 4 Kasım’a kadar mali işlemler ile petrol ticaretinin sonlandırılması için mühlet vermişti.

Hangi ülkelerin şirketlerinin veya sektörlerin Amerikan yaptırımlarından muaf tutulacağı kestirilemese de, özellikle enerji bağımlılığı olan ülkelere ayrıcalık tanınacağı bildiriliyor. İran petrolüne bağımlı olan Hindistan’ın da bu ülkeyle petrol ticaretinin yaptırım kapsamına alınmayacağı tahmin ediliyor.

2015 anlaşmasının taraflarından olan Almanya, Fransa ve Büyük Britanya’nın üyesi olduğu Avrupa Birliği (AB), Trump’a rağmen anlaşmayı kurtarma çabasını devam ettiriyor. Trump’ın kararı ardından İran’a yatırım yapan onlarca Avrupalı şirket geri çekilme kararı almak zorunda kalmıştı.