‘Abdullah Öcalan ile görüşmenin önü açılmalı’

İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, “Kalıcı bir çatışmasızlık için Kürt meselesinin çözümünde önemli bir aktör olan Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesinin bir an önce önü açılmalıdır” dedi.

İHD KONFERANSI

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından Amed’de “Kürt meselesinin çözümü ve barış konferansı” düzenlendi. Konferansa İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ile Hüseyin Küçükbalaban, gazeteci, yazar, aydın, siyasetçi, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Konferansın açılış konuşmasını İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban yaptı. 

Konuşmasında Suriye iç savaşına ve Rojava’da halen barışçıl bir çözüm bulunamadığına dikkat çeken Küçükbalaban haklara ve özgürlüklere dair her şeyin ağır saldırı altında olduğunu söyledi. Küçükbalaban devamla, “Uluslararası ölçekte faşizm yükseliyor. Bölgesel çatışmalar adeta yeni bir dünya savaşının provası görünümünde. Ukrayna, üçüncü dünya savaşının ön kapışması gibi sürüp giderken İsrail’in Gazze’de hiçbir sınır tanımadan sürdürdüğü dehşet, yalnızca çocukları ve kadınları değil izleyen herkesin zihnindeki ve yüreğinde yer alan ‘yeter’ diyebilme refleksini de öldürüyor” şeklinde konuştu.  

İNKARDAN VAZGEÇİLMELİ

Türkiye’nin etnik, dilsel, dinsel ve kültürel özellikleri bakımından çoğulcu bir dokuya sahip olduğunu belirten Küçükbalaban, “İHD olarak ülkenin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çiziyoruz ve bu temel sorunun en önemli halkası ise Kürt meselesidir” dedi.

İHD Eş Genel Başkanı devamla şöyle konuştu: “Kürt sorununun inkarından vazgeçilmesi ve bu sorunun kabul edilmesi toplumsal barışın sağlanması için zorunludur. Kalıcı bir çatışmasızlık için Kürt meselesinin çözümünde önemli bir aktör olan Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesinin bir an önce önü açılmalıdır. Müzakere ile uzlaşı yolu açılmalı ve bu süreçlere siyasal ve toplumsal kesimlerin katılması sağlanmalıdır.”    

Konferans “Dünyada çatışma çözümü ve barış süreçleri deneyimleri” başlıklı ilk oturumla devam ediyor.