Abdullah Öcalan’ın avukatları CPT’ye başvurdu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları, Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvurarak, komiteyi acilen sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride karşı Avrupa İşkenceyi Önleme Merkezi (CPT)’ye başvuruda bulundu.

Başvuruda özellikle Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında görüş yasağının sistematik bir şekilde devam ettiği belirtilerek CPT’den derhal harekete geçmesi istendi.

Avukatlar aynı dönem içerisinde İmralı’daki tutsaklar Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’a dair yaptıkları başvurular ve alınan yanıtları da aktarırken, tecridin son bulması amacıyla bir dizi talepte de bulundu.

Geçen dört ay içerisinde müvekkilleri ile görüşmek için 68 başvuru yaptıklarını belirten avukatlar, ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kardeşi, vasisi ve diğer başvurucuların kardeşleri tarafından da 20 görüşme başvurusu yapıldığını kaydetti.

CPT’ye yapılan başvuru metninde, “Fiili ve hukuk dışı bir şekilde uygulanagelen ziyaret yasakları devam etmiş ve tek bir aile veya avukat ziyareti gerçekleştirilememiştir. 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana avukat, 3 Mart 2020 tarihinden bu yana ise aile ziyareti gerçekleştirilememektedir” denildi.

Bursa Başsavcılığı’na yapılan başvurulardan yanıt alamayınca Bursa İnfaz Hakimliği’ne de bir başvuru yaptıklarını hatırlatan avukatlar, “Yıllardır sürdürülen tutulma koşullarının düzeltilmesi yönündeki başvurumuz hukuka ve yasaya aykırı bir şekilde reddedilmiştir” dedi.

Müvekkillerine mektupların da verilmediğini belirten Asrın Hukuk Bürosu, işkence ve kötü muamele uygulamalarının son bulması amacıyla bir dizi talep sıralayarak, CPT’yi göreve çağırdı:

“* Komitenizin acil bir şekilde İmralı Adası'na ziyaret gerçekleştirmesi,

* Avukat ziyaretinin derhal gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması,

* Aile ve vasi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı disiplin cezaları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,

* Ziyaret haklarının tesis edilmesine paralel bir şekilde rutin telefon haklarının yerine getirilmesi,

* Mektup ve faks gibi iletişim araçları önündeki tüm engellere son verilmesinin sağlanması,

* Gazete, dergi ve kitaplar ile ilgili fiili veya hukuka aykırı uygulamaların son bulmasının sağlanması,

* İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürlerin işletilip alınması ivedilikle talep olunur."