AKP, Agiri’de deprem yardımlarına çöktü

Agirili Kürtlerin yapmak istediği deprem yardımları hükümet ve İHH tarafından engelleniyor. Patnos Kaymakamlığı, sudan gerekçelerle Patnos Belediyesinin yardım tırına el koydu.

Deprem yardımlarının kendi logosu ve kendisine bağlı İHH adlı tarikat derneği üzerinden yapılmasını isteyen hükümet yetkilileri Agiri’de de yardımları engelleme yoluna gitti. Ağrı’da yaşananları HDP’li Patnos Belediye Eşbaşkanı Müşerref Geçer ve HDP Ağrı İl Yöneticisi Cemal Akar ANF’ye değerlendirdi.

EŞBAŞKAN GEÇER: YARDIMLARIMIZ SUDAN SEBEPLERLE ENGELLENDİ

Konuşmasına deprem felaketinde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başlayan HDP’li Patnos Belediye Eşbaşkanı Müşerref Geçer, “Patnos Belediyesi olarak kampanya başlattık ve daha ilk anda bazı gerekçelerle araçlarımız durduruldu, yardımlarımıza el konuldu. Agiri merkez ve tüm ilçelerle ortak hareket ettik. Sudan sebeplerle engellediler. Kolluk kuvvetleri üzerinden “Sadece AFAD üzerinden yardım yapılabilir’ denildi. Birçok emsal var, yardım gönderen belediyeler var. Amaçları toplumsal birlikteliği ve dayanışmayı engellemektir. Bu tavır siyasi bir tavırdır” dedi.

‘TOPLUMSAL DAYANIŞMADAN RAHATSIZ OLUYORLAR’

Engellemelere rağmen çalışmalarımıza devam ettiklerini kaydeden Geçer: “Gelen ailelere ziyaretler yaptık, elimizden geleni yapıyoruz. Hemen hemen 20-25 yakın depremzede aile Patnos’a geldi. Sadece kadın arkadaşların ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusunda bir kampanya yürütüyoruz. Toplumsal dayanışma, kadınların birlikteliği ile bunu yapıyoruz. Adıyaman’a gittik. Orada toplumsal dayanışmayı gördük, halk HDP boyutuyla bu çalışmaya aktif olarak katıldı.  İlk günlerde hala gidilmeyen, çadır verilmeyen mahallelere köylere gittik. Belediye olarak bölgeye 25 kişilik kurtarma ekibi gönderdik. Orada ne Vali ne de Belediye Başkanı vardı. Bu şekilde organize çalışmamız elbette onları rahatsız etti. Halkımızın çok büyük desteği oldu, halkımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. 8 Mart haftası nedeniyle kampanyamız var, tüm kadınlarımızı ve halkımızı bu dayanışmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

“İHH BİZE GELEN YARDIMLARA ÇÖKTÜ’

HDP Agiri İl Yöneticisi Cemal Akar da yapmak istedikleri yardımların devlet güçleri ve İHH tarafından engellendiğini belirterek, İHH denilen derneğin, HDP’ye yardım getiren yurttaşların önünü keserek yardımlara el koyduğunu söyledi. Deprem sabahı genel merkezimizle bir koordinasyon kurulu oluşturduklarını kaydeden Akar: “ Deprem bölgesine ihtiyaç olan yiyecek, içecek sıkıntısını gidermek için çalışmaya başladık. Yurtsever arkadaşlarımız büyük miktarda yardımlar ulaştırdı. Koordinasyonumuzun belirlediği bölgelere gönderdik. Patnos Belediyemizin çıkarmak istediği yardım kamyonları engelledi. Bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunduk. Kürt halkının dayanışma duygusu güçlüdür, bu anlamda ciddi yardımlarda bulundular ve biz de bunu deprem bölgesine ulaştırmak için büyük çaba sarf ettik. Agiri’di 15 tır yardım ulaştırdık. Son süreçte ısınmak için soba ihtiyacının olduğu bize aktarıldı ve bunun için de sobalar gönderdik. Ayrıca depremzede yurttaşlarımız Agiri’ye geldi, 15 tane dayalı döşeli evimiz hazır. Aileler geldiği anda buralara yerleştireceğiz. Depremzede yurttaşlarımızın bir yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak durumdayız. Biz Agiri il örgütü olarak, Agiri halkı olarak sonuna kadar depremzede yurttaşlarımızın yanındayız. Bunları yaparken engellemelerle karşılaşıyoruz. Amaç kendi logolarını yapıştırıp öyle göndermek.  Böyle bir günde dahi hükümetin böyle davranması rahatsız edici bir durum. Ciddi engellemeler oldu, yardım ulaştırmak isteyen arkadaşlarımız ‘Neden HDP’ye götürüyorsunuz’ denilerek engellendi. Yardım malzemesini bize getirilirken el koydular. Ne yaparlarsa yapsınlar acımız ortaktır, dayanışmamız ortaktır.”

‘YARDIM GETİREN YURTTAŞLARIMIZIN ÖNÜNÜ KESTİLER’

İHH’nın Agiri’di yardım kampanyasını tekelleştirmek istediğini vurgulayan Akar: "Bu kampanyayı sosyal medya üzerinden duyurduk. Bize yardım getiren yurttaşların önünü kesip, “Hükümetin kararı var, yardımlar AFAD üzerinden” gidecek demişler. İnsanlarımızın yardımseverlik ve hayırseverlik duygularını istismar etmeye çalışıyorlar. Kim nerede istiyorsa oradan yardım yapmalıdır. Şeffaf bir çalışma yürütüyoruz. Koordinasyon merkezimiz oldukça açık çalışıyor. Mevcut hükümet bütün her şeyin kendi eliyle yapılmasını istiyor” ifadelerini kullandı.