AKP’nin rant oyunu yine devrede

Erciş ve Wan depremini “TOKİ” konutlarıyla ranta çeviren AKP-MHP iktidarı, aynı senaryoyu son depremin vurduğu 11 ilde de devam ettirmenin peşinde.

AKP Genel Başkanı, Wan ve Erciş’te ölen insanlar üzerinde uygulamaya koyduğu rant senaryosunu, Mereş ve 10 ilde devreye sokmaya hazırlanıyor.

Wan’ın Erdîş ilçesinde 23 Ekim 2011’de 7.2 büyüklüğünde yaşanan depremde 604 kişi, 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde de 40 kişi yaşamını yitirdi. Yaralanan binlerce kişinin de konut ve işyerleri yıkıldı. Wan ve Erdîş’i afet bölgesi ilan etmeyen AKP iktidarı, bölge halkına da yardımda bulunmadı. İktidarı protesto eden halka saldıran AKP, yurt içinde ve yurt dışında gelen tüm yardımlara da el koydu. Devletin yardım etmediği Wan ve Erdîş’te halk günlerce kar ve yağmur altında kaldı. Erdîş halkı daha sonra Amed, Cizîr, Mûş, Bêdlîs ve Îdir gibi Kurdistan kentlerdeki ailelere misafir oldu. Erdîş dışına çıkan depremzedeler daha sonra memleketine geri döndü.

HALKIN PARASINA GÖZ DİKTİ

Bölgeyi afet bölgesi ilan etmeyen Erdoğan ve partisi, depremzedelerin cebindeki paraya da göz dikti. Depremin üzerinde iki yıl sonra Wan/Erdîş’te TOKİ konutları yapıldı. Yapılan konutlar daha kura çekimi ile depremzedelere dağıtıldı. Depremden dolayı her şeyini kaybeden depremzedelere, AKP iktidarı gelen yardımlarla yaptığı konutları 80 bin TL’ye sattı. Depremden dolayı canını ve malını kaybeden halk, bu sefer devlete ve bankalara borçlandırıldı. TOKİ konutlarına yerleşen binlerce kişi, daha sonra oturduğu konutların borcunu ödeyemeyince icralık oldu, yüzlerce depremzedenin konutu da elinden alındı. Borcunu ödeyemediği için elinden konutu alınan depremzedelerinin konutu, başka insanlara yeniden satıldı.

AYNI SENARYO MEREŞ’TE DEVREDE

Erdîş ve Wan depremini ranta çeviren iktidar, aynı senaryoyu Mereş merkezli, 11 ilde de devam ettirmek istiyor. Halkı enkaz altında bırakan iktidar, gelen yardımları engellemeye çalıştı. Halkı ölüme, soğuğa ve açlığa mahkum eden Erdoğan ve ekibi, günler sonra deprem bölgesine geldi. Erdoğan, depremin 2. günde TOKİ konutları yapacağını söyledi. AKP ve yandaşlarına rant müjdesi veren AKP Genel Başkanı, Wan ve Erdîş’te ölen insanlar üzerinde uygulamaya koyduğu rant senaryosunu, Mereş ve 10 ilde devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu senaryo ile birlikte evleri yıkılan insanlara TOKİ tarafından yeni konutlar yapılacak. Halkın verdiği parayla yapacağı konutları halka yüksek fiyata satacak. Evlerine giren depremzedeler, daha sonra devlete ve bankalara borçlandırılacak. Borcunu ödeyemeyen depremzedeler daha sonra icraya verilerek, çoğunun evi elinde alınacak.